Aleksei Navalnîi, din sala de judecată: „Iată cum funcționează regimul lui Putin, condamnă un om pentru a intimida milioane”

Cornelia Cozonac
03/02/2021

Politicianul rus Aleksei Navalnîi, un activist anticorupție și opozant al Kremlinului, a fost condamnat, marți seara, de un tribunal de la Moscova, la trei ani și jumătate de detenție, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare, emisă în 2014. „Iată cum funcționează regimul lui Putin, condamnă un om pentru a intimida milioane”, a declarat Navalnîi din sala de judecată.  

Alexei Navalnâi a fost arestat la 17 ianuarie, pe aeroport, când revenea în Rusia din Germania, unde a fost spitalizat pentru tratament, după ce a fost otrăvit cu Noviciok. O instanță din Rusia a decis ca el să fie menținut în închisoare timp de 30 de zile. Autorităţile ruse au comunicat că Navalnîi ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014, lucru pe care politicianul îl neagă. Mai mult, decizia respectivă a fost declarată între timp nelegitimă de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

La o zi după ce a fost arestat, Fundația sa anticorupție a publicat un reportaj despre „palatul lui Putin”: o construcție imensă la malul Mării Negre, în valoare de peste un miliard de dolari. Filmul a fost văzut în primele zile de peste 100 de milioane de ori.

Sute de mii de cetățeni ruși au protestat două duminici la rând în peste 140 de orașe ale Rusiei. Dumincă, poliția rusă a arestat peste 5 mii de protestatari, printre care aproape 100 sunt jurnaliși care iși exercitau atribuțiile de muncă. Susținătorii săi au protestat și marți, după încheierea ședinței de judecată.      

Statele Unite au cerut eliberarea imediată a politicianului rus Aleksei Navalnîi, la scurt timp după ce tribunalul  de la Moscova a decis că opozantul trebuie să execute acum o pedeapsă cu închisoare. „Ne reiterăm apelul către guvernul rus de a-l elibera imediat și necondiționat pe dl. Navalnîi, precum și pe alte sute de cetățeni ruși reținuți pe nedrept în ultimele săptămâni din cauza exercitării propriilor drepturi, inclusiv dreptul la libertatea de exprimare și întrunire pașnică”, a spus secretarul de stat american, Antony Blinken, într-o declarație difuzată la numai câteva minute de la încheierea procesului.

Presa citează judecătoria orășenească de la Moscova, care spune că opozantul a încălcat controlul judiciar în cazul sentinței din 2014, chiar dacă aceasta a fost declarată între timp nelegitimă de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Cornelia Cozonac
03/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii