fbpx

„Sunt vaccinurile sigure? Cât durează efectul lor?” Răspunsurile autorităților la cele mai frecvente întrebări despre imunizarea anti-COVID

În timp ce procesul de vaccinare împotriva COVID-19 a început în mai multe țări din lume încă acum o lună, încp multe teorii și întrebări au rămas vizavi de vaccinurile distribuite.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Republica Moldova va primi primele doze de vaccin anti-COVID-19 la mijlocul lunii prin intermediul platformei COVAX, care oferă țării noastre 24.570 de doze de vaccin Pfizer și 264.000 de doze de vaccin Astra Zeneca.

Vaccinul anti-coronavirus va fi gratuit și nu va fi obligatoriu, susțin autoritățile, dar totodată, mai mulți lideri europeni insistă pe crearea unui certificat de vaccinare pentru cei ce vor călători. Astfel, în lipsa unui asemenea certificat, cel mai probabil, vor fi aplicate anumite măsuri. Pe acest subiect a fost ținută doar o ședință și urmează să se discute și decidă.
Totodată, autoritățile au publicat răspunsurile la cele mai frecvente întrebări pe care cetățenii le dau referitor la vaccinul anti-COVID și întreg procesul de imunizare.

Cum va acționa vaccinul asupra organismului dacă o persoană a fost deja infectată

Persoana care dorește să fie vaccinată, o poate face indiferent de timpul trecut după suportarea bolii. Vaccinul administrat persoanelor ce au suportat boala în forma asimptomatică nu duce la dezvoltarea reacțiilor adverse.

Autoritățile de sănătate, responsabile de procesul de certificare a vaccinurilor anti-COVID-19, nu recomandă testarea persoanelor la COVID-19 sau testarea la prezența anticorpilor înainte de vaccinare, acest lucru nu va influența cu nimic acțiunea vaccinului, ci doar va încetini procesul de vaccinare.

Respectiv, atât persoanele care au dezvoltat o formă asimptomatică, cât și persoanele care au trecut prin infecția Covid, sunt eligibile pentru vaccinare.

Poate o persoană care e infectată la moment să se vaccineze?

Persoanele, care la moment sunt infectate cu COVID-19, fie urmează tratamentul la domiciliu sau într-o instituție medicală, trebuie să respecte toate măsurile de izolare până la finalizarea tratamentului prescris. După ce persoanele sunt declarate însănătoșite și nu mai trebuie să respecte măsurile de autoizolare, sunt disponibile pentru vaccinare.

Excepție sunt persoanele care, în cadrul tratamentului împotriva COVID-19 au urmat terapia cu anticorpi. În acest caz, ele trebuie să aștepte încă 3 luni înainte de a fi vaccinate.

Este permisă vaccinarea pentru persoanele cu HIV/SIDA, cancer, hepatite virale cronice?

Persoanele cu infecție HIV, alte afecțiuni imunodeprimante, precum și persoanele care administrează careva terapii imunosupresive prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2. În prezent nu sunt date disponibile care stabilesc siguranța și eficacitatea vaccinului la această categorie de persoane. Dar, acest grup de pacienți pot administra vaccinul, dacă nu prezintă alte contraindicații.

Vaccinul poate fi administrat și persoanelor care prezintă maladii subiacente, dar care nu au contraindicații la vaccinare. Studiile clinice de fază 2/3 realizate pe grupul de persoane cu comorbidități, inclusiv cele care prezintă un risc înalt de a dezvolta o formă severă de COVID-19, au demonstrat un profil de siguranță și eficacitate similară cu grupul de persoane fără comorbidități.

Este permisă vaccinarea în sarcină și în timpul alăptării? Cum ar putea afecta fătul/copilul?

Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, dar unele participante au fost fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului. În consecință, există date incomplete cu privire la vaccinarea femeilor gravide. Vestea bună este că la acest grup mic de femei nu s-au depistat efecte nedorite și vaccinul a funcționat. Dar sunt necesare date suplimentare despre utilizarea vaccinului la un număr mai mare de femei însărcinate.
Totodată, deși nici femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, datele actuale sugerează că COVID-19 nu se transmite prin laptele matern. Pe de altă parte, unele femei care alăptează vor avea un risc mai mare de expunere, astfel încât ar putea beneficia de vaccin.

Care sunt reacțiile adverse ale vaccinului?

În cadrul studiilor clinice au fost înregistrate unele evenimente adverse post imunizare. EAPI-urile minore, înregistrate după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 sunt similare cu cele înregistrate și în cazul altor vaccinuri injectabile și includ: dureri în locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare.

Au mai fost înregistrate alte EAPI minore, care includ: febra, frisoane, greața, artralgie (dureri în încheieturi). Până la moment, nu au fost raportate evenimente adverse severe.

Drept precauții/contraindicații generale pentru orice vaccin sunt posibile reacții alergice, inclusiv anafilaxie, la o componentă a vaccinului.

Cum a fost posibilă dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID atât de rapid?

Studiile asupra coronavirusurilor au început după declanșarea epidemiei de SARS-CoV-1, înregistrată în 2002 și MERS în 2012. Cercetătorii și-au concentrat atenția asupra dezvoltării vaccinurilor anti-SARS și anti-MERS. Dat fiind faptul că, epidemia cauzată de aceste virusuri nu a determinat un impact atât de înalt la nivel mondial ca și infecția COVID-19, iar cazurile de SARS și MERS s-au diminuat considerabil, dezvoltarea vaccinurilor împotriva acestor infecții a fost stopată.

Odată cu declanșarea pandemiei COVID-19, cercetătorii au reluat acele studii, cu realizarea unor etape ale testărilor clinice concomitent, pentru a obține un vaccin eficient și sigur cât mai curând posibil.

În trecut, vaccinurile au fost dezvoltate printr-o serie de pași care pot dura mulți ani. Acum, având în vedere nevoia urgentă de vaccinuri COVID-19, investițiile financiare fără precedent și colaborările științifice au accelerat modul în care sunt dezvoltate vaccinurile.

Cum au fost testate vaccinurile și cât sunt de sigure?

Vaccinurile anti-Covid-19 au fost dezvoltate și testate conform tuturor standardelor medicale și științifice în baza cărora au fost dezvoltate și aprobate toate vaccinurile folosite pe larg.

Studiile clinice de faza 1 au avut loc pe câteva zeci de persoane pentru a testa siguranța vaccinului și dacă acesta generează un răspuns imun. În etapa 2 vaccinul a fost administrat unor grupe de câteva sute sau mii de voluntari studiindu-se dacă există posibile efecte secundare și cât de bine răspunde sistemul imun al voluntarilor vaccinați.

Totodată, începând cu faza 2, testările clinice au început să se desfășoare în diferite țări și în diferite grupuri de vârstă, pentru a verifica siguranța și răspunsul imun în diverse grupuri de populație.

În baza rezultatelor pozitive ale primelor două faze, și după aprobarea de către autoritățile de sănătate publică, companiile au inițiat faza 3 de testare clinică.

În faza 3 Pfizer și BioNTech au testat vaccinul anti-COVID-19 pe un grup de 43.500 voluntari, Moderna a testat vaccinul său în faza 3 pe un grup de 30.000 de voluntari, iar Johnson & Johnson testează vaccinul său pe un grup de 45.000 de voluntari.

Toate vaccinurile aprobate de către autoritățile din SUA, Uniunea Europeană și precalificate de către OMS au trecut toate etapele necesare de testare clinică. În cadrul acestor testări peste 40.000 de persoane au fost incluse în testările clinice ale fiecărui vaccin și în cadrul testelor clinice nu au fost înregistrate reacții adverse severe. Vaccinurile produse de către Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care au fost aprobate spre utilizare de urgență au fost administrate de peste 50 milioane de ori, fără înregistrarea evenimentelor adverse extrem de severe.

La cât timp după vaccinare se va instala o imunitate stabilă?

Vaccinurile ARNm sunt administrate în două doze. După prima doză, persoanele vaccinate vor avea o anumită imunitate, dar cel mai sigur răspuns imun al organismului, parvine după aproximativ 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin.

Este important să înțelegem, că vaccinul este doar unul dintre instrumentele care reduce din riscul de infectare și riscul de a face boala într-o formă severă. Respectiv, persoanele vaccinate, pentru propria sănătate și sănătatea celor din jur, trebuie în continuare să respecte toate măsurile de siguranță anti-Covid-19, recomandate de specialiști.

Persoanele care vor deține un certificat de vaccinare vor călători fără a sta în izolare și fără a face testul COVID?

Condițiile de călătorie în diferite țări sunt elaborate de autoritățile responsabile pentru situațiile de urgență. Fiecare țară va decide individual privind condițiile de intrare în țară, în funcție de Recomandările OMS. La moment, persoanele care au certificat de vaccinare împotriva infecției COVID-19 pot intra pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi necesar să stea în autoizolare.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button