/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Mai multe persoane au protestat, la Guvern, fiind indignați de construcția unui business centru lângă Circ

missing
03 februarie 2021, ora 22:20

Mai multe persoane au protestat, astăzi, față de distrugerea centrului istoric al Chișinăului. Oamenii, printre care arhitecți și istorici, s-au arătat indignați că Ministerul Culturii a schimbat componența Consiliului Național al Monumentelor, care a aprobat, recent, construcția unui business centru lângă Circ. Manifestanții consideră că această decizie a fost  luată ilegal și în mod corupt. Între timp, compania care vrea să ridice blocul multietajat, declară că înălțarea edificiului nu va prezenta pericol pentru monumentele istorice și biserica din imediata vecinătate.

Protestatarii consideră că trebuie să fie anulată cât mai urgent decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice, prin care se permite construcția, lângă Circ a unui complex multifuncțional și a blocurilor de locuit.

SERGIU CIOCANU, DOCTOR ÎN ARHTECTURĂ: „E incredibil. Proiectul hotărârii de Guvern, pe o problemă de politici naționale în domeniul patrimoniului cultural, este elaborat de secția personal al Ministerului.”

Potrivit manifestanților, construcția business centrului ar prezenta pericol pentru zona protejată prin lege.

„ E foarte bogată din punct de vedere istoric. Acolo a fost o cetate, în secolul 18, acolo este cimitir, monumente și nu va fi distrusă doar biserica istorică, dar și landșaftul istoric.”

„Este vandalizat prin clădiri care par inestetice și nu sunt în concordanță cu toate legile care presupun un aspect frumos al orașului.”

Manifestanții au mai solicitat și anularea hotărârii Guvernului, prin care a fost numită o nouă componență a Consiliului Național al Monumentelor.

„În ultima zi a Guvernului Chicu se schimbă brusc Regulamentul. A fost scoasă cerința că membrii Consiliului trebuie să aibă cunoștințe în domeniu, că trebuie să fie specialiști. Au dispărut aceste cuvinte. E clar pentru ce s-a făcut, ca să dea undă verde companiilor de construcție.”

După ce avizarea construcției unui edificiu în această zonă a trezit critici dure din partea mai multor activiști civici, edilul Capitalei, Ion Ceban, a cerut demisia consilierului său în domeniul arhitecturii și urbanismului, Iurie Povar. Ulterior, acesta și-a anunțat plecarea.

Chiar și așa, administrația companiei de construcții care dorește să ridice pe acel loc un complex locativ și comercial, declară că este indignată de atacurile lansate în adresa sa. Într-un comunicat, reprezentanții firmei spun că blocurile nu vor prezenta pericol pentru zona istorică din preajmă și nici nu vor afecta priveliștea de acolo.

Tudor Talpă, directorul general al companiei de construcții: „Biserica  se află la o distanță de 78 de metri față de clădirile pe care le vom construi. Studiul geodezic efectuat demonstrează clar că sub sol e rocă și, respectiv, nu are cum să  prezinte  pericol pentru construcțiile vecine. Cât privește vizibilitatea Bisericii din partea bulevardului Grigore Vieru, nici acum, iarna, nu este vizibilă”.

se mai arată în comunicatul emis de conducerea companiei de construcții. De menționat că acest proiect a fost respins de două ori de vechea componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Noua componență a fost aprobată la începutul lunii ianuarie, iar aceasta a votat, zilele trecute, pentru construcția complexului multietajat în zona Circului din Capitală.

Decizia a trezit critici dure din partea mai multor activiști civici, dar și a unor deputați din opoziție, care au declarat că avizarea construcției acestui edificiu a fost luată în mod netransparent. Și primarul Ion Ceban a declarat că nu va permite ridicarea blocurilor, însă nu a precizat ce acțiuni va întreprinde în acest sens. Am solicitat o reacție și de la Ministerul Educației, în subordinea căruia se află Consiliul Național al Monumentelor Istorice, dar nu am primit niciun răspuns.

Reporter: Diana Popa Imagine: Ghenadie Stoianov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram