image
Sursa foto: Jurnal.md

Platforma DA nu va susține Guvernul Gavriliță: „Nu vom vota o candidatură într-un exercițiu constituțional mimat”

Platforma Demnitate și Adevăr anunță că nu va susține Guvernul Gavriliță. Este cea de-a doua fracțiune care alături de PAS anunță tranșant că nu va vota în actualele condiții. Reprezentanții partidului au emis un comunicat în care informează că luând în calcul poziția public exprimată de președinte, precum și decizia PAS de a nu vota propria candidatură, în vederea declanșării alegerilor parlamentare anticipate, a decis „să nu voteze o candidatură de premier într-un exercițiu constituțional mimat”.

Reprezentanții formațiunii reiterează că singura opțiune pertinentă în perspectiva alegerilor anticipate, prevăzută de Constituția țării: sunt cele două tentative de formare a executivului în termen de 45 de zile. Această opțiune este și cea mai scurtă și corectă cale spre atingerea acestui deziderat.   „Totodată, în cadrul consultărilor fracțiunii Platformei DA cu președinta țării, echipa noastră a indicat în mod expres riscurile pe care le comportă organizarea alegerilor anticipate de către un guvern controlat de Igor Dodon și aliații săi: utilizarea plenară a resurselor administrative și financiare; implicarea în calitate de agenți electorali a funcționarilor, în special a celor din structurile desconcentrate etc.

Am specificat, de asemenea, problemele iminente cu care se va confrunta țara în condițiile activității unui guvern interimar cu atribuții limitate: stabilitate bugetară extrem de precară în situația lipsei sprijinului partenerilor externi; gestionarea dificilă a  crizei pandemice; agravarea situației fermierilor afectați de secetă etc. 

Deja putem constata că pe fundalul unui haos guvernamental, generat și controlat de Dodon, s-au extins schemele criminale, în special, cele de delapidare a bunurilor publice în proporții deosebit de mari”, se spune în comunicat. 

„În asemenea condiții Platforma DA se aștepta la mai multă responsabilitate din partea întregii clase politice și la propunerea asumată a președintei a unui guvern de profil proeuropean compus din persoane integre cu un mandat limitat, menit să gestioneze calitativ criza economică și sanitară și să organizeze alegeri parlamentare anticipate libere și corecte”, se mai arată în comunicat.

Amintim că săptămâna viitoare premierul desemnat, Natalia Gavrilița, va veni în Legislativ pentru a cere vot de încredere deputaților. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu. În același timp socialiștii au anunțat că vor decide soarta Guvernului Gavrilița în ziua prezentării programului și echipei sale guvernamentale în Parlament.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: