image
Sursa foto: captură video // jurnal.md

PSRM insistă pe statut special al limbii ruse: „Vor să creeze cât mai multă tensiune în societate

Deputații socialiști vor elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care va fi prezentat Parlamentului. Despre aceasta deputații Vlad Batrâncea, Bogdan Țârdea și Vasile Bolea au anunţat în cadrul unui briefing de presă. Analistul politic Anatol Țăranu susține că aceștia încearcă să creeze cât mai multă tensiune în societate și în așa fel să distragă atenția publicului larg de la acel eșec zdrobitor pe care l-au suferit în campania electorală.

Vineri, va fi o masă rotundă cu participarea reprezentanților mai multor etnii dar și a experților. Evenimentul va ave loc în cadrul Biroului relațiilor interetnice și va fi luată o decizie finală cu ce proiect și în ce formă vom merge în Parlament. Cert este că Parlamentul va aproba un document cu privire la funcționarea limbilor. Acest proiect va prevedea un statut clar pentru limba rusă”, a declarat Vlad Batrâncea.

Potrivit lui Bogdan Țârdea, prin decizia pronunțată, Curtea Constituțională „a negat nu numai dreptul vorbitorilor de limbă rusă, ci și al moldovenilor care consideră că limba lor este moldovenească”. „De fapt, a anulat statutul limbii moldovenești, înlocuindu-l cu limba română, și a încălcat grav Constituția, care afirmă clar că limba noastră este moldovenească. 60% din populație, conform tuturor sondajelor, consideră că vorbesc în limba moldovenească, nu română, astfel încât argumentele Curții Constituționale potrivit cărora 80 la sută din populație sunt români nu sunt cel puțin în concordanță cu realitatea științifică și reprezintă o denaturare grosolană a realității”, a spus Bogdan Țârdea.

Anatol Țăranu a declarat pentru jurnal.md că acțiunile socialiștilor sunt în totală discordanță cu interesele majore ale societății.

Socialiștii încearcă să creeze cât mai multă tensiune în societate și în așa fel să distragă atenția publicului larg de la acel eșec zdrobitor pe care l-au suferit în campania electorală. De fapt ei îi fac pe cetățenii RM în ostaticii propriului eșec.

Ei dispun în continuare de un imperiu mediatic foarte puternic, ei continuă să mențină în controlul său foarte multe pârghii administrative, de fapt ei continuă într-un fel să guverneze RM. Ei prin metode propagandistice folosind iarăși imperiul său mediatic încearcă să devieze atenția publicului larg de le adevărații responsabili de ceea ce se întâmplă în stat, insinuînd că pentru toate acestea deja răspunde Maia Sandu care a câștigat alegerile. Asta este tactica rușilor într-un fel și această tactică are un anumit succes”, menționează Țăranu.

Amintim că legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată pe 16 decembrie 2020, a fost declarată neconstituțională pe 21 ianuarie 2021. Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat atunci că hotărârea a fost emisă ca urmare a examinării a două sesizări, depuse de către deputații Octavian Țâcu, Dinu Plângău și Maria Ciobanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: