image
Sursa foto: : Nadejda Roscovanu // Jurnal.md

CC a declarat inadmisibilă sesizarea lui Bolea și Novac, privind atribuțiile președintelui la desemnarea premierului

Curtea Constituțională a declarat astăzi inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM, Vasile Bolea și Grigore Novac în care aceștia au cerut interpretarea articolelor din Constituție ce țin de dizolvarea Parlamentului și desemnarea unui candidat de către președinte la funcția de prim-ministru.

Astfel, Curtea Constituțională examinând admisibilitatea sesizării a constatat că deşi autorii sesizării au solicitat interpretarea articolelor 85 și 98 din Constituţie, ei nu au demonstrat, printr-o argumentare raportată separat la fiecare normă invocată, în ce măsură acestea sunt neclare şi reclamă o interpretare din partea Curţii.

„Prin formularea unor opinii despre subiectul atribuțiilor Președintelui Republicii în domeniul desemnării candidatului la funcția de Prim-ministru și al dizolvării Parlamentului (numite de autorii sesizării „axiome juridice”), bazate în mare parte pe jurisprudența Curții, și prin adresarea unor întrebări la acest subiect, fără a argumenta neclaritatea acestuia, autorii sesizării nu au demonstrat Curții că problemele puse în discuție le sunt neclare și pretind o interpretare suplimentară a sa”, se precizează în decizia CC.

Astfel, potrivit CC prezentarea unor situaţii ipotetice, fără argumentarea pretinsei neclarități a Constituţiei, nu este suficientă pentru iniţierea procesului de interpretare a Constituţiei de către Curte.

„Aşadar, având în vedere faptul că autorii sesizării nu au îndeplinit cerinţa motivării caracterului incert şi neuniform al dispoziţiilor constituţionale, Curtea reţine că sesizarea este inadmisibilă şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond. Din aceste motive, în baza articolelor 135 alin. (1) lit. b), 140 alin. (2) din Constituție, 26 alin. (1) din Legea cu privire la Curtea Constituțională, 61 alin. (3) și 64 din Codul jurisdicției constituționale, Curtea Constituțională”, precizează CC.

Amintim că deputații PSRM au depus la 19 ianuarie o sesizare la CC pentru a primi răspuns la întrebarea despre termenul maxim când președintele este obligat să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, după demisia Guvernului.

Socialiștii au vrut să cunoască și care sunt sancțiunile pentru președinte în cazul în care nu desemnează un candidat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: