image
Sursa foto: Getty Images

Cea mai periculoasă rețea malware din lume a fost distrusă de polițiștii din opt țări

Forțele de poliție din opt țări au destructurat "cea mai periculoasă rețea de malware din lume", informează CNN.

Rețeaua Emotet obținea acces la calculatoarele utilizatorilor prin atașamente infectate din e-mail-uri, acestea fiind prezentate sub forma unor "facturi, notificări despre livrări sau informații despre COVID-19", a anunțat agenția europeană Europol, care a coordonat operațiunea.

"Infrastructura Emotet acționa ca o cale de acces către sisteme de computere din toată lumea", a anunțat Europol. "Odată ce se obținea accesul neautorizat, el era vândut altor grupuri criminale care recurgeau la infracțiuni precum furt de date sau extorcare".

Opt țări, printre care SUA, Marea Britanie, Canada și Germania au fost implicate în operațiunea pentru destructurarea și preluarea controlului asupra rețelei compromise, care conținea sute de servere în toată lumea.

Atacurile malware au avut loc mai des în 2020, potrivit Agenției pentru securitate cibernetică și securitate a infrastructurii din SUA (CISA), care a constatat "o creștere semnificativă a celor care țintesc autoritățile locale și de stat" cu e-mail-uri de phishing Emotet. "Această creștere a făcut Emotet să fie una dintre cele mai importante amenințări actuale", se arată în comunicarea CISA, scrie digi24.ro.

Europol a cerut utilizatorilor de internet să aibă soluții antivirus actualizate și să fie precauți pentru a nu cădea pradă atacurilor de tip malware. "Utilizatorii ar trebui să-și verifice email-urile cu grijă și să evite să deschidă mesaje și atașamente primite de la persoane necunoscute", a anunțat agenția europeană. "Dacă un mesaj sună prea bine încât să fie adevărat, probabil așa este, iar mesajele care încearcă să atragă atenția invocând o stare de urgență trebuie evitate cu orice preț".

Noutăţile partenerilor

comentarii: