(video) Unul anulat, altul înaintat pentru votare. PSRM a venit cu un nou proiect privind funcționalitatea limbilor în Moldova

Socialiștii vor prezenta în Parlament un nou proiect de lege privind funcționalitatea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în luna februarie. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unui briefing de presă, la care au participat Vlad Batrâncea, Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea. „Noi nu trebuie să inventăm bicicleta, urmează să aducem cele mai bune practici din partea Consiliului Europei”, a declarat Batrâncea.

Foto: UNIMEDIA

„La noi se interpretează eronat legea cu privire la funcționarea limbilor care asigură drepturi legale și bulgarilor din Taraclia și găgăuzilor și ucrainenilor și reprezentanților altor etnii. Într-un stat pretins european, există mecanisme adecvate care asigură drepturile cetățenilor. Cu părere de rău, unii înțeleg eronat aceste norme și înțeleg absolut greșit aceste norme. În țări civilizate, problema limbilor a fost depășită demult. La noi, iarăși și iarăși cineva încearcă să inventeze o bicicletă. Noi nu trebuie să inventăm bicicleta, urmează doar să aducem cele mai bune practici și recomandări din partea Consiliului Europei.

Am sesizat mai multe proteste care au avut loc în raioanele Republicii Moldova unde oamenii își cer respectarea dreptului și normelor constituționale. De aceea, Parlamentul RM în luna februarie va examina un nou proiect privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Batrâncea.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea ce oferă statut special limbii ruse. Partidul Socialiștilor a condamnat „cu fermitate hotărârea Curții Constituționale cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată de Parlament în sesiunea de toamnă a anului 2020 la inițiativa PSRM


Pub