Impactul accizelor: Produsele din tutun s-au scumpit semnificativ în primele luni ale anului 2021

De la începutul anului curent, prețul produselor din tutun a crescut cu aproape 10 la sută. Majorările sunt provocate de politica fiscală, care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2021. Documentul prevede creșterea prețurilor la anumite tipuri de produse din tutun cu circa 15%.

Foto: poză-simbol

În 2021, acciza pentru produsele din tutun a crescut de la 13 la 15%. Prin urmare, în luna ianuarie, principalii importatori au scumpit pachetul cu țigări cu un leu, iar în februarie – cu încă 2 lei. Odată cu țigările tradiționale cu filtru, a fost majorat și prețul la produsele din tutun încălzit, în 2019 acciza pentru acest tip de produse fiind egalată cu cea a țigărilor obișnuite.

Menționăm că, anul trecut, a fost aprobat calendarul accizelor pentru următorii trei ani. Documentul prevede creșterea accizelor pentru produsele petroliere cu 9 - 10%, pentru produsele de tutun cu aproximativ 15% și pentru alcool cu 5%.

Recent, Consiliul Concurenței a prognozat o scumpire a prețului cu amănuntul la benzină, motorină și gaz lichefiat în 2021. Acest lucru este condiționat de tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și de majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.


Pub