Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea…

Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea PSRM, prin care se cerea clarificarea atribuțiilor președintelui de a desemna un candidat la funcția de premier

Magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat inadmisibilă sesizarea unor deputați socialiști privind interpretarea unor articole din Constituție, în partea ce ține de atribuțiile președintelui R. Moldova în domeniul desemnării candidatului la funcția de prim-ministru.

Deputații PSRM Vasile Bolea și Grigore Novac s-au adresat la CC pentru a primi răspuns la întrebarea despre termenul maxim când președintele este obligat să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, după demisia Guvernului. Socialiștii au vrut să cunoască și care sunt sancțiunile pentru președinte în cazul în care nu desemnează un candidat. CC a declarat însă inadmisibilă sesizarea acestora.

Curtea a reţinut că scopul oricărei interpretări a normelor constituţionale este să asigure unitatea şi perceperea corectă a conținutului şi sensului lor autentic.

„Interpretarea oficială este obligatorie în cazurile în care incertitudinea nu poate fi soluționată printr-o altă procedură jurisdicțională. Necesitatea interpretării trebuie să fie confirmată prin esenţa problemei de drept rezultată din caracterul neuniform al dispoziţiilor constituţionale. Având în vedere importanţa interpretării dispoziţiilor constituţionale, Curtea Constituţională tratează sesizările din această categorie cu o exigență deosebită”, se arată în decizia CC.

Pe cazul sesizării depuse de deputații PSRM, Curtea a constatat că deşi autorii sesizării au solicitat interpretarea articolelor 85 și 98 din Constituţie, ei nu au demonstrat, printr-o argumentare raportată separat la fiecare normă invocată, în ce măsură acestea sunt neclare şi reclamă o interpretare din partea Curţii.

„Prin formularea unor opinii despre subiectul atribuțiilor președintelui R. Moldova în domeniul desemnării candidatului la funcția de prim-ministru și al dizolvării Parlamentului (numite de autorii sesizării „axiome juridice”), bazate în mare parte pe jurisprudența Curții, și prin adresarea unor întrebări la acest subiect, fără a argumenta neclaritatea acestuia, autorii sesizării nu au demonstrat Curții că problemele puse în discuție le sunt neclare și pretind o interpretare suplimentară a sa”, se maia rată în decizie.

Cu privire la acest gen de sesizări, în jurisprudenţa sa, Curtea a reţinut că necesitatea interpretării trebuie să fie confirmată prin caracterul incert şi neuniform al dispoziţiilor constituţionale

Deputații PSRM au depus la 19 ianuarie o sesizare la CC. S-a întâmplat la o zi după ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat, după ședința executivului politic al PSRM, că R. Moldova se află într-o incertitudine totală și că situația politică din țară este foarte gravă. Totodată, acesta a dat ultimatum președintei Maia Sandu ca până la data de 1 februarie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. 

Președinta Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premier al R. Moldova la 27 ianuarie.

Anterior, Natalia Gavrilița a ocupat funcția de ministră a Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Natalia Gavrilița este directoare generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. În 2013-2015, a fost angajată la Chișinău, la Ministerul Educației, fiind secretară de stat și șefă a Cabinetului. În 2009-2013, a activat la Oxford Policy Management ca manager de portofoliu și consultant superior. Înainte de asta a fost angajată în Guvern, șefă a departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor. În 2007-2008, a lucrat la Ministerul Economiei și Comerțului, în calitate de șefă a departamentului pentru politici și dezvoltare macroeconomică. Până a ajunge în Guvern, a activat la mai multe instituții din străinătate.