20:39:02 18.04.2024
Stiri

R. Moldova, STUDIU de CAZ: „Războiul rece” al vaccinurilor. Cum a devenit Sputnik V noua armă ideologică a Rusiei în demonizarea produselor Pfizer sau Moderna

Actualitate 02.02.2021 09:59 Vizualizări1371 Autor: Ziarul National
R. Moldova, STUDIU de CAZ: „Războiul rece” al vaccinurilor. Cum a devenit Sputnik V noua armă ideologică a Rusiei în demonizarea produselor Pfizer sau Moderna Getty Images


Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia, Sputnik V, a devenit noua armă ideologică a Kremlinului în ceea ce pare a fi un nou „Război rece” desfăşurat pe frontul european al vaccinurilor. Astfel, Moscova îşi promovează tot mai agresiv produsul, concomitent cu desfăşurarea unei dure campanii de dezinformare împotriva vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca, deja aprobate pe piaţa UE, se arată într-o analiză EUvsDisinfo, principalul instrument specializat în depistarea ştirilor false al StratCom, Serviciului European de Acţiune Externă al UE.

„Narativul” dezinformărilor care alimentează, de aproape un an de zile, epidemia de fake-news a Moscovei legată de de coronavirus s-a îmbogăţit, între timp, cu noi termeni şi expresii: vaccinul Sputnik e prezentat în presa pro-Kremlin drept „cel dintâi, cel mai bun şi singurul care nu are efecte secundare”. De asemenea, vaccinul rusesc este arătat drept „un real succes”, în timp ce „tot mai multe ţări”, inclusiv din UE, îl cumpără.

În paralel cu ştirile despre supremaţia mondială a Sputnik, curg veştile despre „pericolele” vaccinului Pfizer, „indisponibilitatea” vaccinului Moderna sau înrăutăţirea situaţiei din ţările europene, pe fondul eşecurilor ori întârzierilor programelor de vaccinare.

„Începând cu Anul Nou, tonul şi peisajul media s-au agravat considerabil”, se arată în analiza EuvsDisinfo. „Simpla promovare a Sputnik V nu s-a dovedit de ajuns. Simultan, se desfăşoară o campanie continuă, masivă, vulgară şi înşelătoare, de denigrare a celorlalte vaccinuri, în special cele occidentale, precum Pfizer/BioNTech, Moderna and AstraZeneca”.

În acelaşi timp, orice critică referitoare la Sputnik ori la lipsa de transparenţă a rezultatelor testelor în cazul acestui vaccin sunt considerate automat „reacţii rusofobe”.

Vaccinul de la Pfizer, principala ţintă a campaniei de fake-news-uri create de Moscova

EUvsDisinfo menţionează inclusiv „tăcerea” suspectă a Mosvocei în ceea ce priveşte vaccinurile dezvoltate în paralel de China, precum Sinovac sau Sinopharm.

Şi asta deoarece Rusia a declanşat o ofensivă pe un singur front, momentan: Frontul de Vest.

Întreaga retorică a Moscovei se concentrează în aceste zile asupra marilor săi inamici din Vest, mai precis ţările în care sunt produse principalele vaccinuri anti-COVID din lume, la ora actuală, precum SUA, Germania sau Marea Britanie.

Vaccin anti-COVID scos din frigider, alături de o seringă
Vaccin anti-COVID scos din frigider, alături de o seringă. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images


În prima linie a dezinformărilor se situează trusturile şi organizaţiile de presă controlate direct de Moscova: postul naţional de televiziune, Rusia 1, postul de ştiri Rusia-24, agenţia RIA Novosti şi omniprezenta platformă multimedia Sputnik, ale cărei site-uri şi posturi radio transmit sau publică zilnic ştiri în 20 de limbi, în afară de rusă.

EuvsDisinfo a publicat inclusiv o analiză despre o amplă campanie de dezinformare şi jumătăţile de adevăr rostogolite în ultima lună de presa rusă, referitoare la vaccinul Pfizer: „Irlanda înregistrează 80 de noi efecte secundare”, „Kîrgîstan respinge vaccinul Pfizer”, „10 morţi în Germania după ce au fost injectaţi cu Pfizer”, „Un mort în Spania”, „23 de morţi în Norvegia” - toate aceste titluri au fost publicate şi mediatizate de presa pro-Kremlin doar în intervalul 14-19 ianuarie 2021.

Studiu de caz: Republica Moldova. Care sunt cele mai folosite dezinformări ale Rusiei în privinţa vaccinurilor anti-COVID

Marea bătălie ideologică se dă, de către Moscova, în ţările din imediata sferă de influenţă a Rusiei şi care nu fac parte din UE şi care nu au automat acces la vaccinurile occidentale: Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, chiar şi Azerbaidjan sau Belarus.

În aceste ţări, narativul Moscovei marşează pe siguranţa şi eficienţa vaccinului Sputnik V, concomitent cu deingrarea produselor occidentale, în special Pfizer/BioNTech, catalogate drept nesigure şi ineficiente.

În Republica Moldova, de pildă, principalele dezinformări vizează superioritatea Sputnik V, în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea, în comparaţie cu vaccinul Pfizer.

Astfel de ştiri publicate, şi considerate parte a campaniei de dezinformare a Rusiei, se referă la pericolele asupra fertilităţii în cazul femeilor care se vaccinează cu Pfizer, eficacitatea indiscutabilă a lui Sputnik V, sau scepticismul europenilor faţă de vaccinul anti-COVID.

Alte dezinformări care apar în presa din Moldova alimentează teoriile conspiraţioniste ale anti-vaxxerilor, precum temerile referitoare la viitoarele paşapoarte anti-COVID sau certificate de vaccinare, conform website-ului Serviciului de Acţiune Externă al UE.

De asemenea, UE este acuzată că a lansat un război informaţional împotriva vaccinului Sputnik, cu scopul de a apăra interesele companiilor farmaceutice occidentale.

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie în cadrul programului COVAX pentru a asigura accesul echitabil la vaccinurile anticoronavirus pentru ţările sărace, a informat Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) de la Chişinău.

Este vorba despre 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) şi 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca.

La finele anului trecut, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova, care include până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md