19:31:04 19.04.2024
Stiri

Vizitele Maiei Sandu peste hotare vor aduce BENEFICII consistente R. Moldova, doar că nu totul se va întâmpla rapid: „Nu există un șir de țări care țin neapărat să acopere R. Moldova cu AUR, euro și dolari. Partenerii externi nu sunt BANCOMATE”

Actualitate 02.02.2021 12:07 Vizualizări2673 Autor: Ziarul National
Vizitele Maiei Sandu peste hotare vor aduce BENEFICII consistente R. Moldova, doar că nu totul se va întâmpla rapid: „Nu există un șir de țări care țin neapărat să acopere R. Moldova cu AUR, euro și dolari. Partenerii externi nu sunt BANCOMATE”


Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, le răspunde contestatarilor Maiei Sandu din tabăra lui Igor Dodon, care cer „rezultate concrete” în urma vizitelor șefului statului peste hotare. Pentru a obține careva beneficii, spune Popescu, e necesar de a stabili contacte, iar Maia Sandu anume aceasta ar face acum.

„Constat că din ce în ce mai mult politica noastră externă începe să fie interpretată doar prin prisma foarte îngustă a unei analize imediate a costurilor și beneficiilor fiecărei vizite în parte. Partenerii externi ai R. Moldova nu sunt nici bancomate, nici supermarketuri. Relațiile internaționale nu funcționează conform principiului: „cumpăr niște bilete de avion, plătesc o noapte la hotel și revin cu 100 de milioane euro asistență”. Vă asigur că nu există un șir de țări care țin neapărat și imediat să acopere Moldova cu aur, euro și dolari. Orice beneficiu, orice asistență, orice proiect de investiție, orice ofertă de vaccinuri - totul nu poate fi obținut decât prin efort, persuasiune, publicitate pentru țară și… multe, foarte multe vizite în exterior. La absolut toate nivelurile”, a precizat Popescu într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, același lucru este valabil pentru orice politici publice.

„Ca să ai un sistem de sănătate funcțional, trebuie să investești în universități, salarii pentru profesori, nisip și ciment pentru a construi spitalele propriu-zise. Înainte da a avea niște beneficii concrete, trebuie să investești resurse semnificative timp de ani de zile. Ca să obții roadă vara sau toamna, trebuie să sădești ceva toamna sau primăvara. Tot așa cum cireșele sau grâul nu cresc fără să plantezi nimic, la fel sunt și roadele politicii externe. Semințele trebuie sădite, solicitările trebuie formulate, proiectele trebuie lansate, discutate, promovate. Treptat vor veni și roadele. Dacă nu faci acest lucru de pregătire, nu obții nimic.

Niciun investitor străin nu va crea locuri de muncă în Moldova fără a avea mai multe interacțiuni cu liderii acestei țări. Niciun președinte sau prim-ministru al unei alte țări nu va oferi Moldovei asistență substanțială fără a avea încredere în conducătorii R. Moldova, în planurile lor politice și economice de dezvoltare a țării. Această încredere nu se obține nici prin ambasade, nici prin videoconferințe. Aceste relații se construiesc personal de către președinți, prim-miniștri și miniștri ori parlamentari”, susține Popescu.

Fostul ministru din Guvernul Sandu a subliniat că nimeni nu-l critica pe Igor Dodon pentru deplasările sale peste hotare, ci pentru incapacitatea fostului șef al statului de a aduce beneficii R. Moldova.

„Evident, avem cazul fostului președinte care a eșuat în politica externă, în pofida deplasărilor frecvente în străinătate. În acest caz nu deplasările propriu-zise erau criticate, cât incapacitatea de a utiliza aceste deplasări pentru a aduce niște beneficii țării. Este și asta o dovadă că discuțiile directe, capacitatea de persuasiune a unui președinte, dar și credibilitatea sa internațională sunt absolut indispensabile pentru a aduce beneficii țării. Deplasările propriu-zise nu sunt o garanție a succesului. Dar fără deplasări este ca și cum nici măcar nu ai încerca să plantezi semințele care să dea roade pe viitor.

Dacă vrem rezultate în politica externă, promovarea exporturilor, atragerea investițiilor străine, crearea locurilor de muncă, obținerea de vaccinuri și orice alte investiții sau asistență, Moldova are nevoie ca de aer de o politică externă activă, inclusiv deplasări la cel mai înalt nivel. Fără acestea Moldova va fi o țară mai săracă, mai instabilă și mai fragilă”, a conchis Nicu Popescu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md