23:22:42 28.03.2024
Stiri

Șapte polițiști au transformat Inspectoratul de Poliție de la Cahul în propria AFACERE. Aceștia acționau și în afara orelor de serviciu, condiționându-i pe conducătorii auto să le ofere recompense ilicite în lei, euro, lire sterline

Actualitate 02.02.2021 12:58 Vizualizări6332 Autor: Ziarul National
Șapte polițiști au transformat Inspectoratul de Poliție de la Cahul în propria AFACERE. Aceștia acționau și în afara orelor de serviciu, condiționându-i pe conducătorii auto să le ofere recompense ilicite în lei, euro, lire sterline


Șapte angajați ai Inspectoratului de Poliție Cahul sunt cercetați penal de abuz în serviciu și corupere pasivă, după ce îi condiționau pe conducătorii auto să le ofere recompense ilicite pentru a nu le întocmi procese-verbale și a nu-i sancționa.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, este vorba de cinci sunt inspectori ai Serviciului de patrulare și doi angajați ai Serviciului supraveghere tehnică și accidente rutiere al IP Cahul.

Urmărirea penală a fost începută la sfârșitul lunii octombrie 2020, după ce Direcția generală teritorială Sud a CNA a fost sesizată de un locuitor al satului Crihana Veche, raionul Cahul. Acesta s-a plâns că a fost stopat pe traseu de un echipaj al IP Cahul și că i s-ar fi cerut 300 de euro mită pentru a nu fi documentat pentru conducerea unei motociclete în stare de ebrietate și fără permis de conducere. În temeiul acestui denunț a fost inițiată o urmărire penală, iar pe parcurs au mai fost pornite încă cinci dosare penale pentru abuz în serviciu și corupere pasivă.

Deși atribuțiile polițiștilor se rezumau la intervențiile în cazurile de urgență, transmise de operatorii 112, aceștia ar fi abuzat de funcția lor și, în afara serviciului, folosind mașina inspectoratului, ar fi oprit mai mulți șoferi de la care ar fi pretins mită.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că aceștia stopau automobilele în raza municipiului Cahul și, invocând diferite pretexte, îi intimidau pe șoferi, somându-i să le dea mită.

Din materialele video şi audio se constată că, pentru a nu le întocmi procese-verbale și a nu-i sancționa, aceștia îi condiționau pe conducătorii auto să le ofere recompense ilicite în diferită valută: lei, euro, lire sterline etc. CNA menționează că operațiunea continuă și urmează și alte rețineri în aceste dosare.

La această oră, șase polițiștii din cei șapte sunt reținuți pentru 72 de ore și riscă până la 10 ani de pușcărie, amendă penală și privare de dreptul de a ocupa funcții publice în cazul în care instanța îi va declara vinovați.

Amintim că, în anul 2020, CNA a avut în gestiune 50 de dosare care au vizat peste 80 de polițiști, bănuiți de corupere pasivă, trafic de influență sau alte abuzuri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md