17:27:25 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Locomotivele procurate de CFM cu împrumuturi de 110 MILIOANE de euro de la BERD și BEI ruginesc în depouri: „Ne-a trezit multă îngrijorare”

Actualitate 02.02.2021 15:14 Vizualizări1853 Autor: Ziarul National
VIDEO // Locomotivele procurate de CFM cu împrumuturi de 110 MILIOANE de euro de la BERD și BEI ruginesc în depouri: „Ne-a trezit multă îngrijorare”
Conducerea R. Moldova și cea a CFM prezentau, pe 14 iulie 2020, locomotivele noi ajunse la Chișinău


Cele 12 locomotive noi, procurate de către Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) cu 110 milioane de euro, împrumuturi de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), nu au mai fost puse pe șine.

Locomotivele au ajuns în vara anului 2020 la Chișinău, iar președintele de atunci Igor Dodon ni le prezenta cu mult fast la Gară.

„Este o zi istorică pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”, pentru că, în premieră, pentru toată perioada de independenţă a ţării noastre, se fac astfel de investiţii", declara Igor Dodon pe 14 iulie 2020.

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, deputatul Igor Munteanu, dezvăluie, însă, că cetățenii R. Moldova au început deja a întoarce împrumuturile, deși bunurile procurate nu aduc beneficii.

„Ne-a trezit multă îngrijorare faptul că proiectul investițional „Restructurarea Căilor Ferate ale Moldovei”, cu un buget total de 109 milioane de euro, finanțat prin credite de la BERD și BEI, cu mai multe acorduri de grant, practic este neimplementat. Cetățenii R. Moldova au început să plătească aceste bunuri către creditori, în timp ce CFM nu folosește ceea ce a adus prin investiții - locomotive, formarea unor tronsoane de cale ferată... Practic, cumpărăm un bun, după care acest lucru nu ajută la eficientizarea activității CFM”, a declarat Igor Munteanu astăzi, în cadrul unui briefing la Parlament, după audierea raportul auditului privind conformitatea gestionării resurselor financiare publice și a patrimoniului public de către Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” în anii 2018 – 2019, întocmit de Curtea de Conturi.

Igor Munteanu s-a declarat nemulțumit de răspunsurile oferite, în cadrul audierilor, de către directorul general interimar Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”, Adrian Onceanu. Deputatul Munteanu a remarcat faptul că persoanele care au vorbit despre furturile din cadrul întreprinderii în ultimii ani au fost concediate și a anunțat că a prezentat materialele procurorilor.

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi, nerealizarea pe deplin a măsurilor de dare în locațiune a încăperilor neutilizate a generat creanțe compromise în valoare totală de aproape 19,99 de milioane de lei, precum și a determinat nemajorarea veniturilor proprii pasibile de acumulat în sumă de cca 3,793 de milioane de lei. Iar nerespectarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea întreprinderilor de stat și municipale s-a soldat cu comercializarea neconformă a cca 66,6 mii de tone de active circulante sub formă de materiale feroase și administrarea neconformă a investițiilor financiare pe termen lung în părți neafiliate în valoare de 15,411 milioane de lei.

În același timp, neonorarea conformă a angajamentelor asumate de întreprindere a cauzat suportarea unor cheltuieli sub formă de penalități, iar monitorizarea necorespunzătoare a scopurilor în corelare cu resursele financiare necesare și rezultatele finale stabilite a condiționat efectuarea unor investiții în imobilizări necorporale în valoare totală de 17,534 de milioane de lei, care nu se utilizează conform destinației și nu produc beneficii întreprinderii.

Totodată, contrar cadrului normativ în vigoare, CFM nu a asigurat înregistrarea, integritatea și raportarea a cca 1134,88 ha de terenuri proprietate publică a statului, aflate în gestiunea sa.

Anterior, deputații au vorbit despre existența, în prezent, a unor datorii de 459 de milioane de lei la această întreprindere, inclusiv 69 de milioane de lei la plata salariilor pentru cei 6 800 de angajați.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md