08:55:30 19.04.2024
Stiri

PAS își menține poziția împotriva învestirii Guvernului Gavriliță: „Se întețesc din nou discuțiile despre necesitatea instalării unui guvern de salvare națională, de tranziție, de unitate națională, anticriză, anticovid, KAMIKADZE…”

Actualitate 02.02.2021 15:42 Vizualizări2100 Autor: Ziarul National
PAS își menține poziția împotriva învestirii Guvernului Gavriliță: „Se întețesc din nou discuțiile despre necesitatea instalării unui guvern de salvare națională, de tranziție, de unitate națională, anticriză, anticovid, KAMIKADZE…”


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) își menține poziția privind nevotarea Guvernului Gavriliță, după ce unele formațiuni parlamentare, inclusiv Platforma „DA”, Partidul Democrat (PD) sau „Pro Moldova” s-au pronunțat în favoarea învestirii unui executiv cu mandat limitat, care să gestioneze criza economică și sanitară și să organizeze alegeri parlamentare anticipate libere și corecte.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a explicat că nu e posibil de învestit un guvern anticriză, atât timp cât nu există o majoritate parlamentară.

„Se întețesc din nou discuțiile despre necesitatea instalării unui guvern de salvare națională, de tranziție, de unitate națională, anticriză, anticovid, kamikadze etc. Numai că toți, se pare, uită un detaliu esențial: un guvern se instalează și, mai important, funcționează pe baza sprijinului politic pe care-l oferă o majoritate parlamentară. De cel puțin 51 de deputați. În actualul Parlament acest număr de deputați nu există. Cine nu crede, îi rog să prezinte lista celor 51 de parlamentari credibili. Anume de aceea sunt necesare alegerile parlamentare anticipate – ca să existe o majoritate parlamentară de cel puțin 51 de deputați, care să susțină un guvern”, a argumentat Litvinenco.

De menționat că nici Platforma „DA” nu va vota pentru Guvernul Nataliei Gavriliță, însă formațiunea lui Andrei Năstase a ținut să facă unele precizări.

„În cadrul consultărilor fracțiunii Platformei „DA” cu președinta Maia Sandu, echipa noastră a indicat în mod expres riscurile pe care le comportă organizarea alegerilor anticipate de către un guvern controlat de Igor Dodon și aliații săi: utilizarea plenară a resurselor administrative și financiare; implicarea în calitate de agenți electorali a funcționarilor, în special a celor din structurile desconcentrate etc.

Am specificat, de asemenea, problemele iminente cu care se va confrunta țara în condițiile activității unui guvern interimar cu atribuții limitate. Deja putem constata că pe fundalul unui haos guvernamental, generat și controlat de Dodon, s-au extins schemele criminale, în special, cele de delapidare a bunurilor publice în proporții deosebit de mari. În asemenea condiții Platforma „DA” se aștepta la mai multă responsabilitate din partea întregii clase politice și la propunerea asumată a președintei a unui guvern de profil proeuropean compus din persoane integre cu un mandat limitat, menit să gestioneze calitativ criza economică și sanitară și să organizeze alegeri parlamentare anticipate libere și corecte.

Însă, analizând situația politică din țară și din Parlament din perspectiva eficienței acestuia, luând în calcul poziția public exprimată de șefa statului privind candidatura Nataliei Gavriliță, precum și de decizia PAS de a nu vota propria candidatură, în vederea declanșării alegerilor parlamentare anticipate, în cadrul cărora PAS ar urma să participe separat, Platforma „Demnitate și Adevăr” a decis să nu voteze o candidatură de prim-ministru într-un exercițiu constituțional mimat”, se arată într-o declarație remisă de Platforma „DA”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md