(foto) Povestea unui moldovean din Chișinău, care a ajuns să alcătuiască meniul de băuturi pentru un hotel din Qatar

My Post (7)
Foto: Tomm Reviews/colaj

Tomm Blanaru este autorul blogului Tomm Reviews. Acesta testează, degustă, încearcă restaurantele din Chișinău. Echipa #diez a decis să facă uz de experiența sa și l-a rugat să împartă cu noi diferite găselnițe culinare din Chișinău. De data aceasta însă Tomm a decis să treacă de granițele Chișinăului, mai mult chiar, de granițele întregii Moldova și a ajuns în Qatar, la barmanul moldoveanului Ilie Artiom Șamardin.

Astăzi discutăm cu Artiom Șamardin, barmanul care a cucerit prin cocktailurile sale inimile oaspeților hotelului Hilton din Doha (Qatar). Într-un singur an a parcurs calea de la un simplu barman la supervizor. Acum alcătuiește pentru hotel meniul care conține cocktailurile sale de autor. Pe Artiom prima oară l-am văzut acum trei ani la „Goa Territory”. Mi-a stârnit atenția prin faptul că jongla foarte spectaculos cu mai multe sticle. Mereu zâmbea și glumea cu toți oaspeții.

Artiom, cum ai decis să devii barman și de câți ani bucuri oaspeții cu băuturile tale?

„Am 27 de ani, de șase ani sunt barman și arăt destul de bine ținând cont cât de stresantă este această meserie (zâmbește). Am devenit barman după doi ani petrecuți în armată. Inițial ambalam haine într-un depozit, însă nu voiam să mă rețin mult aici. Banii câștigați îi cheltuiam cu ex-prietena mea într-un local din Chișinău (Burger Beef) unde ne plăcea să mâncăm burgere. Ulterior aici am debutat în calitate de barman. Am fost angajat fără nicio experiență.”

Tomm Reviews

Presupun că a fost greu prima perioadă.

„Cu siguranță! Nu a fost simplu, așa cum îmi imaginam inițial. Am fost apoi la un curs de barman și am înțeles că pentru cunoștințe trebuie să plătești cu timp, sănătate și bani. Apoi m-am angajat la „Room’s Restaurant”, care în acea vreme era un local de top în oraș. După perioada de probă m-au angajat ca barback (asistentul barmanului.). Eu îl învățam pe barmanul principal să boxeze «am practicat boxul când eram mic», iar el îmi oferea cunoștințele necesare de care aveam nevoie.”

În ce localuri ai mai lucrat?

„Am activat o perioadă la Odesa în „Me Grill”. Chiar în prima zi după ce am revenit, cineva mi-a zis că „Goa Territory” angajează barmani. Am savurat timpul petrecut acolo, a fost memorabil. În aceeași vară am făcut cunoștință cu o fată, alături de care am plecat în Sankt-Petersburg. Acolo am fost la un curs pentru bartenderi (barmani) la ПАБ Питерская Ассоциация Барменов. Profesor mi-a fost Alexandr Kudreavțev, cel mai vârstnic barman, are 82 de ani. Vă imaginați?! Și-a început activitatea în anul 1960…”

Tomm Reviews

Hai să ne teleportăm în Qatar, unde acum sunt +26 de grade Celsius, iar la Chișinău recent a nins. Cum ai ajuns în Doha?

„După ce am încheiat tura de noapte la 9 dimineața într-un local din Chișinău am plecat la interviu pentru job care s-a desfășurat într-un hotel din centrul orașului. Nu cunoșteam nicio boabă în limba engleză. Doamnele care erau în comisie mi-au zis: «I think, you don’t understand as, and we don’t understand you». Cu toate acestea am fost angajat ca bartender în noul hotel din rețeaua «Hilton» din Doha.

Tomm Reviews

Cum te-ai adaptat într-o țară absolut nouă?

„La început au fost multe neclarități. Arabii mi s-au părut un popor leneș și nepunctual. Am ajuns în Qatar, în septembrie 2019, însă hotelul încă nu era finisat. Eram primul angajat al departamentului F&B «food and beverage». Într-un final a fost deschis în februarie, 2020. Eram foarte motivat, scopul meu era să acumulez cât mai multe cunoștințe de la managerul care alcătuia meniul pentru barurile «Hilton».”

În hotel sunt cinci restaurante/baruri:
# The Kitchen Restaurant – se specializează pe dejunuri și prânzuri, acolo puteți servi diverse cocktailuri clasice;
# Levantine Restaurant – e un restaurant cu bucătărie arabă tradițională, care se va deschide pe 21 februarie. Aici am alcătuit întreg meniul de băuturi;
# Lobby Cafe – băuturi nealcoolice pe bază de cafea, limonade, smoothie, ceai, cafea;
# Pool Bar – șampanie, limonade, cocktail-uri clasice;
# Mulbery Tavern – administrez în totalitate activitatea barului. Am început să-l dezvolt de la zero.

„În primele trei luni am pregătit meniul de băuturi pentru toate cele cinci locații din hotel. Timpul a trecut atât de repede, încât am uitat că trebuia să ajungă supervizorul meu din Olanda. Am întrebat unde este, la care am primit răspuns că nu mai este nevoie de el, pentru că m-am descurcat de minune singur.”

Tomm Reviews

Bănuiesc că ai rămas impresionat de nivelul de ospitalitate din „Hilton”?

„«Hilton» este o rețea internațională de hoteluri care a împlinit în anul 2019 – 100 de ani. Standardele de calitate sunt foarte mari, la fel ca și nivelul de ospitalitate. Cu toate acestea barurile nu sunt atât de dezvoltate, precum aș dori eu. «Hilton» organizează diverse competiții între barmani, la una din ele am participat și eu. Se numește Hilton EMEA. În acest concurs au participat barmani din Europa, Africa și Orientul Apropiat. Am fost singurul reprezentant al hotelului în care activez la această competiție. Am fost ales cel mai bun bartender din Qatar și m-am calificat în runda următoare: 3 Middle East. Din fiecare regiune au fost aleși câte trei barmani. A fost un live-stream în care trebuia să pregătim un cocktail timp de 15 minute. Cocktailul câștigător urma să apară în meniul întregii rețele de hoteluri «Hilton». Din păcate am pierdut. Am participat cu un bitter de levănțică (un amar este în mod tradițional un preparat alcoolic aromat cu materie botanică).”

Cum e să lucrezi în Qatar?

„Cu siguranță e o experiență extraordinară. Restaurantele noastre sunt orientate pentru oaspeții veniți din Europa. Spre deosebire de alte localuri din Qatar, aici nu poți veni în haine naționale. Localnicilor le este interzis să viziteze localurile în care se servește alcool.”

Ce băuturi servesc cel mai des oaspeții dumneavoastră?

„Oamenii preferă vinurile de calitate, cocktailurile clasice. Mulți comandă votcă cu gheață, gin-tonic. Doresc puțin să mă laud: «barurile pe care le administrez fac 80 % din venitul restaurantelor»”.

Tomm Reviews

Localnicii din Qatar nu consumă deloc alcool sau se mai întâmplă?

„Cum am mai zis ei nu au dreptul să vină în localurile unde în meniu sunt prezente băuturi alcoolice. Cu toate acestea, mulți dintre ei se cazează în camere și comandă alcool prin room-service și beau toată noaptea pentru ca nimeni să nu-i vadă. În general, în Qatar este practic ireal să ai acces liber la băuturi alcoolice. Într-o țară cu o populație de 4 milioane de oameni, există un singur magazin în care poți procura alcool. În acest magazin nu e ușor să ajungi, trebuie să ai un salariu minim de 1 200 $ și permisiunea angajatorului. Chiar și așa, poți procura alcool doar din 20 % din salariu.”

Sunt curios, care sunt băuturile naționale din Qatar?

Jallab (un fel de sirop din melasa de struguri și apă roz) sau Qamar Al-Deen (suc de caise). Aici este predominant foarte cald, iar jallab-ul rece îi salvează pe localnici de sete, mai ales în Ramadan.”

Tomm Reviews

Cu siguranță au fost mai multe situații amuzante în cariera ta de barman. Amintește-ți de câteva din ele.

„Oamenii comandau Cuba Libre fără alcool. Am făcut Margarita și Lond Island fără alcool, este foarte straniu, însă oamenii au rămas mulțumiți. O domnișoară a căzut de pe bar după Banditos «nu e amuzant, dar totuși». Este un job funny în general. La comenzile amuzante nici nu mai atrag atenția, pentru că totul e individual. Pentru cineva e amuzant, dar alții au intenții serioase.”

Care sunt planurile tale pentru viitor? La ce visezi?

„Planurile mereu se schimbă. Cu un an în urmă nu îmi imaginam că voi parcurge într-un timp atât de rapid drumul de la un simplu barman la supervizor. Am multe oferte de muncă în Qatar. Turismul local se dezvoltă intens și apar o mulțime de job-uri bine plătite. Sub conducerea mea suntem pe locul 8 în TOP 65 de baruri din Qatar. Mi-am cumpărat un Subaru verde, iar în fiecare weekend mergem în camping și petrec timpul lângă mare alături de prietena mea. Doresc să rămân în Qatar cel puțin până în anul 2022. Atunci se va desfășura Campionatul Mondial de fotbal în Qatar. Va fi o experiență memorabilă!”

„În luna aprilie voi avea concediu timp de o lună. Voi zbura în Ucraina, în orașul Jîtomîr, pentru a face cunoștință cu soacra și socrul meu. Apoi planific să ajung în Chișinău. Din Qatar e mai ușor să ajungi în Maldive, decât în Moldova, așa că vedem ce destinație voi alege într-un final.”


Acest material a fost scris de către Tomm Reviews. În recenziile sale, Tomm spune că încearcă să fie obiectiv și să aprecieze localurile la justa valoare. „Nu am studii în domeniul gastronomiei, prin urmare voi aprecia totul din punctul de vedere al unui simplu oaspete al localului.” Pentru mai multe recenzii și recomandări, vedeți pagina de Facebook Tomm Reviews.

Informațiile prezentate în acest material nu reflectă necesar opiniile echipei #diez și au la bază stric experiențele personale ale lui Tomm.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente