Germania are să finalizeze gazoductul Nord Stream 2, în pofida presiunilor Franței pentru cazul Navalnîi

11nordstream03-superJumbo
Foto: NY Times

Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, s-a declarat marți convins că gazoductul ruso-german Nord Stream 2 va fi finalizat, în pofida presiunilor Franței și ale altor aliați ca acest proiect să fie suspendat în urma reprimării mișcării de susținere a opozantului Aleksei Navalnîi în Rusia, relatează agenția EFE, transmite AGERPRES.

Cu un „da” clar a răspuns Scholz la o întrebare, ce i-a fost adresată la forumul jurnalistic „Europa 2021”, despre realizarea până la capăt a acestui proiect costisitor, de circa 9,5 miliarde de euro, construit în prezent în proporție de 95 %.

Reacția lui Scholz survine după ce secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a cerut suspendarea construcției gazoductului, ca represalii pentru arestarea lui Navalnîi și reprimarea manifestațiilor în sprijinul acestuia în Rusia. Subiectul va fi abordat de cancelarul german Angela Merkel și de președintele francez Emmanuel Macron la o reuniune pe care o vor avea vineri.

Nord Stream 2 a fost o sursă de conflicte continue pentru guvernarea Angelei Merkel, care a moștenit acest proiect convenit pe vremea predecesorului ei, social-democratul Gerhard Schroeder, un prieten al președintelui rus Vladimir Putin și un politician cu interese în cadrul companiei ruse Gazprom.

Partidul Social-Democrat german (SPD), din care face parte și ministrul Scholz, susține proiectul Nord Stream 2, nu atât din loialitate față de Schroeder, ci mai degrabă pentru că el interesează landul Mecklenburg Pomerania Inferioară, condus de social-democrata Manuela Schwesig.

Chestiunea are numeroase implicații, la care se adaugă și faptul că Scholz este candidatul SPD pentru postul de cancelar la alegerile legislative din 26 septembrie.

În același timp, presiunile împotriva proiectului sunt multiple, mai ales sancțiunile anunțate de Washington, care se teme că acest gazoduct va spori dependența energetică a Europei față de Rusia. De cealaltă parte, Berlinul susține că proiectul Nord Stream 2 este indispensabil pentru tranziția energetică și că sunt în joc nu doar interese germane, ci și angajamentele asumate față de investitorii implicați.

Reiterăm că, Franța a cerut luni Germaniei să renunțe la proiectul major al gazoductului Nord Stream 2 în semn de protest față de reținerea la Moscova a liderului opoziției Alexei Navalnîi, precum și a reprimării violente a protestelor care au loc în țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente