(live) SpaceX lansează pentru a doua oară prototipul navei spațiale Starship. Prima încercare s-a soldat cu eșec

1
Foto: business insider

Marți, 2 februarie, echipa SpaceX va încerca un test de zbor la mare altitudine al navei spațiale Starship 9 (SN9) – al doilea test de zbor suborbital la mare altitudine al unui prototip Starship. Prima încercare de a lansa o astfel de navă spațială s-a soldat cu eșec.

Nava spațială va fi alimentat prin ascensiune de trei motoare Raptor, fiecare oprindu-se în ordine înainte ca vehiculul să atingă apogeul – aproximativ de 10 km altitudine. SN9 va efectua o tranziție a propulsorului către rezervoarele din vârful navei, care dețin propulsorul de aterizare, înainte de a se reorienta pentru reintrare și coborâre aerodinamică controlată, informează spacex.com.

https://www.youtube.com/watch?v=wfHqbahPKpY&ab_channel=NASASpaceflight&fbclid=IwAR3-vDZyn5ZhuW3YzKKOW33u52Y5d269sOM8ZgycDGyJ5rFZlK2d_QeQlYk

Prototipul Starship va coborî sub control aerodinamic activ, realizat de mișcarea independentă a două aripi în față și două la bază. Toate cele patru aripi sunt acționate de un computer de bord pentru a controla atitudinea Starship în timpul zborului și pentru a permite aterizarea precisă în locul dorit. Motoarele Raptor ale SN9 se vor reaprinde atunci când vehiculul va încerca manevra de aterizare imediat înainte de a atinge platforma de aterizare adiacentă suportului de lansare.

O coborâre aerodinamică controlată cu aripile corpului și capacitate de aterizare verticală, combinată cu reumplerea în spațiu, sunt esențiale pentru aterizarea navei spațiale la destinații din sistemul solar unde nu există suprafețe pregătite sau piste și pentru a reveni pe Pământ. Această capacitate va permite un sistem de transport complet reutilizabil conceput să transporte atât echipajul, cât și marfa pe zboruri interplanetare de lungă durată și să ajute omenirea să se întoarcă pe Lună și să călătorească pe Marte și nu numai.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente