Studiu de caz // Cum Procuratura Anticorupție se face că nu știe legea ca să nu ofere acces la informația de interes public

Anticoruptie.md
02/02/2021

Procuratura Anticorupție îngrădește accesul jurnaliștilor la informația de interes public. Cel puțin asta rezultă din răspunsul la o solicitare de informație, în care reprezentanții PA fac trimitere la Legea privind Protecția datelor cu caracter personal și confundă cererile de informație cu petițiile. 

La 18 ianuarie, reporterii portalului Anticoruptie.md au expediat prin email, în adresa Procuraturii Generale, o solicitare privind dosarul licitațiilor truncate în medicină. La 27 ianuarie, procurora Lilia Pacișina a răspuns solicitării, subliniind că aceasta nu a fost redactată conform normelor legale, mai exact, nu a fost semnată cu semnătură electronică.

„În rezultatul examinării acesteia, s-a constatat că solicitarea a fost transmisă în formă electronică, nefiind semnată în modul corespunzător unui document electronic. În atare circumstanțe, vă informăm că în limitele art. 15 al Legii privind accesul la informație „cererile scrise cu privire la accesul la informație vor fi înregistrate în conformitate cu legislația cu privire la registre și petiționare”, iar din 1 aprilie 2019 normele de referință sunt reglementate de Codul Administrativ.

Conform prevederilor art. 72 alineatul 3 din Codul Administrativ: „Dacă se transmite în formă electronică petiția trebuie să corespundă cerințelor legale stabilite pentru în document electronic”, adică aceasta urmează a fi conformă articolului 15 al Legii privind semnătura electronică și documentul electronic. În corespundere cu prevederile articolului 76 alineatul 2 din Codul administrativ urmează să conformați solicitarea potrivit rigorilor menționate supra.”

În răspunsul său, procurora a refuzat să ofere informație despre mersul dosarului, făcând trimitere la un articol din Legea cu privire la Protecția datelor cu caracter personal, care prevede „Prelucrarea datelor cu caracter personal privind starea de sănătate”.

„Suplimentar aducem la cunoștință dumneavoastră faptul că orice colectare/prelucrare de date cu privire la persoanele vizate supra timp în care cauza se află la etapa examinării în fond urmează a fi conforme articolului 7 din Legea privind Protecția datelor cu caracter personal, caz în care datele solicitate sunt obiectele informații oficiale cu accesibilitate limitată”, se mai arată în răspunsul Procuraturii.

Solicitat să comenteze răspunsul oamenilor legii, Sergiu Bozianu, expert în protecția datelor cu caracter personal, a subliniat că Procuratura Anticorupție a refuzat satisfacerea cererii de acces la informație pentru faptul că cererea expediată în format electronic nu este semnată cu semnătură electronică, în timp ce tot Procuratura Anticorupție expediază în format electronic răspunsul care la fel nu este semnat cu semnătură electronică.

„În cazul dat, se impune o întrebare, în opinia Procuraturii care dintre cele două cereri (solicitare/răspuns) nu este valabilă? Este evident faptul că în cazul refuzului dat, au fost utilizate denaturat argumentele care se referă la petiție și nu la cererea de acces la informație.

Spre deosebire de petiții, cererile de acces la informație sunt înaintate conform cerințelor Legii privind accesul la informație, care stabilește la art. 12 alin. (1), foarte clar:

Așadar, Procuratura distorsionează esențial prevederile legale la care face referință: astfel, indică art. 15 din Legea privind accesul la informație – cu privire la obligația de înregistrare a cererii conform regulilor de petiționare (Codul administrativ) însă omite cu desăvârșire să realizeze legătura cu prevederile art. 12 din aceeași lege, care stabilește negru pe alb cerințele față de cererea de acces la informație.

Suplimentar, indicarea art. 7 din Legea privind protecția datelor cu caracter personal, care se referă la modul de prelucrare a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, este absolut IMPROPRIE cazului, or, dacă s-a avut în vedere datele despre echipamentele medicale ale persoanelor juridice din domeniul medical care ar fi fost utilizate la trucarea licitațiilor – acestea NU sunt DATE CU CARACTER PERSONAL”, a comentat Sergiu Bozianu.

Și Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, este de părere că Procuratura Anticorupție se face că nu cunoaște legea, pentru a nu oferi informația solicitată de jurnaliști, informație care este de interes public sporit, pentru că vizează un dosar mai vechi în care era cercetat un ministru. „E descalificant pentru procurori, care trebuie să cunoască foarte bine legea, să ofere așa răspunsuri. În felul acesta procurorii încearcă de fapt să ascundă informația de cetățeni, cei care contribuie la bugetul public, din care sunt plătiți procurorii.”

Anticoruptie.md
02/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii