fbpx

Curtea Constituțională a respins o sesizare depusă de socialiști privind atribuțiile șefului statului

Curtea Constituțională (CC) a declarat marți inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM, Vasile Bolea și Grigore Novac, privind interpretarea articolelor 85 și 98 din Constituție, care se referă la atribuțiile președintelui Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În sesizarea lor, socialiștii au adresat șase întrebări, toate legate de condițiile desemnării, de către șeful statului, a unei candidaturi la funcția de premier.

Curtea a constatat că deşi autorii sesizării au solicitat interpretarea unor articole din Constituţie, ei nu au demonstrat, printr-o argumentare raportată separat la fiecare normă invocată, în ce măsură acestea sunt neclare şi reclamă o interpretare din partea Curţii.

„Prin formularea unor opinii despre subiectul atribuțiilor Președintelui Republicii în domeniul desemnării candidatului la funcția de Prim-ministru și al dizolvării Parlamentului (numite de autorii sesizării „axiome juridice”), bazate în mare parte pe jurisprudența Curții, și prin adresarea unor întrebări la acest subiect, fără a argumenta neclaritatea acestuia, autorii sesizării nu au demonstrat Curții că problemele puse în discuție le sunt neclare și pretind o interpretare suplimentară a sa”, se menționează în decizia CC.

Magistrații au evidențiat că necesitatea interpretării trebuie să fie confirmată prin caracterul incert şi neuniform al dispoziţiilor constituţionale. „Prezentarea unor situaţii ipotetice, fără argumentarea pretinsei neclarități a Constituţiei, nu este suficientă pentru iniţierea procesului de interpretare a Constituţiei de către Curte”, se arată în argumentarea CC.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button