fbpx

Bulgaria, acuzată că a cumpărat maşini second-hand pentru poliţie cu banii pe care UE îi acordase pentru vehicule noi

Anchetatorii au cerut deschiderea unei anchete penale a oficialilor de la ministerul de interne al Bulgariei pentru presupus „abuz de putere”. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) acuză oficialii din minister că au folosit greşit banii UE pentru achiziţionarea a 350 de vehicule de teren poliţie. OLAF a declarat că Bulgaria a „încălcat condiţiile” subvenţiei prin cumpărarea de vehicule utilitare second-hand. Acesta a solicitat Comisiei Europene să recupereze aproximativ 5,95 milioane de euro, scrie Mediafax.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministerul de interne bulgar a încălcat condiţiile acordului său de subvenţionare prin utilizarea banilor UE pentru a cumpăra SUV-uri din stocuri mai vechi în loc de maşini noi de poliţie”, a declarat agenţia într-un comunicat.

Am recomandat recuperarea a aproape 6 milioane de euro în fonduri europene şi ar putea fi luate în considerare proceduri penale împotriva oficialilor”.

OLAF a lansat pentru prima dată o investigaţie în iulie 2018 după ce Fondul European de Securitate Internă a făcut acuzaţii de fraudă şi deturnare de subvenţii.

Parchetul bulgar a fost îndemnat să deschidă o anchetă penală pentru „abuz de putere în beneficiul unei terţe părţi” împotriva oficialilor ministerului.

Autorităţile naţionale şi UE pot examina concluziile OLAF înainte de a decide să urmărească recomandările agenţiei.

Licitaţiile manipulate care permit potenţialilor fraudaţi să îşi alinieze propriile buzunare în detrimentul cetăţenilor este un model tipic de fraudă văzut prea des de anchetatorii OLAF”, a declarat Ville Itälä, directorul general al OLAF.

Anunţul OLAF vine după ce protestele au izbucnit în Bulgaria vara trecută din cauza corupţiei guvernamentale. Protestatarii au cerut guvernul de centru-dreapta al primului ministru Boyko Borissov şi procurorul şef Ivan Geshev să demisioneze din cauza acuzaţiilor că ar fi permis unei mafii oligarhice să preia controlul asupra ţării. Ei spun, de asemenea, că sunt sătui de stilul de guvernare al lui Borissov, care a fost la conducerea a trei guverne consecutive din 2009.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button