/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Avocații lui Țuțu spun că a fost încălcată legea, atunci când dosarul clientului lor a fost trimis în judecată

02 februarie 2021, ora 22:26

După mai bine de jumătate de an, fostul deputat PD, Constantin Țuțu s-a prezentat în fața magistraților de la Judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Acesta este cercetat într-un dosar, fiind învinuit de trafic de influență. Apărătorii lui Țuțu susțin că a fost încălcată legea procesual penală, atunci când dosarul clientului lor a fost trimis în judecată, înainte ca el să primească un răspuns de la judecătorul de instrucție de la Judecătoria Ciocana, aşa că avocații lui Ţuţu au solicitat instanței să facă o claritate în acest caz. Pe de altă parte, potrivit apărătorilor lui Ţuţu, Curtea de Apel ar trebui să stabilească, cine să dea un răspuns la solicitarea depusă de ei, încă acum 7 luni, la Ciocana, privind măsura preventivă prin care inculpatul era obligat să nu părăsească localitatea.

CONSTANTIN ȚUȚU, EX DEPUTAT PD: „Este adevărat că ați primit bani de la un deținut? – Nu este adevărat, sigur. – De ce nu v-ați prezentat până acum la ședință? – Dacă nu vă supărați, vă răspund mai târziu la toate întrebările.”

La Judecătorie, Constantin Țuțu era așteptat de avocații săi și de reprezentanţii presei. Fiind acuzat de trafic de influență, Țuțu neagă faptul și spune că acesta este un dosar fabricat la comandă, însă nu ne-a putut spune cine anume l-a comandat.

CONSTANTIN ȚUȚU, FOST DEPUTAT PD: „Dosarul acesta a fost clasat odată, pentru că nu au fost probe. Știți destul de bine, s-a schimbat regimul și a fost repornit la indicație. – Cui? – Numai știu și eu și nu vreau să mă exprim. O să iasă la iveală acest lucru.”

Fiind întrebat despre viața personală, Țuțu a fost şi mai scurt în declarații. Totodată, el nu exclude că ar putea să revină în sport, fiind luptător de arte marțiale.

CONSTANTIN ȚUȚU, FOST DEPUTAT PD: „Din ce trăiți acum, cu ce vă ocupați, sunteți la casă nouă, de unde aveți bani? – Nu sunt o persoană publică și nu sunt dator să răspund. – Aveți casă nouă? – Casă la care am muncit toată viața. – Aveți planuri să reveniți în sport, am văzut că faceți antrenamente? – Da, planuri sunt, o să vă anunț la momentul potrivit.”

Când a ieșit din ședința de judecată, Țuțu a fost luat la rost și de o activistă, iar între ei a urmat un schimb de replici dure.

„Cu “Krasavcik” ai terminat deja, cu omorul? – Am înțeles că dumneavoastră veniți, astăzi, să filmați casa. Vă răspund acolo personal, vă aștept. – Să-mi închizi telefonul ca și atunci să mă alunge bodyguarzii. – Eu nu am bodyguarzi. – Eu o să-ți arăt că ai, o să vin cu o echipă întreagă și o să arăt ca ai. – Mă șantajați acum. – Tu ai șantajat toată lumea.”

Apărătorii lui Țuțu susțin că a fost încălcată legea procesual penală, pentru că dosarul clientului lor a fost trimis în judecată, înainte să primească un răspuns de la judecătorul de instrucție al Judecătoriei Ciocana, ce ține de prelungirea măsurii preventive.

IVAN UNGUREAN, AVOCAT: „Am depus o cerere de ridicare a conflictului de competență, având în vedere că a fost depusă o contestație la ordonanța de prelungire a măsurii preventiv. Evident că judecătorul de instrucție arbitrar a declinat competența în favoarea instanței de fond, instanţa de fond nu poate să se expună vizavi de acest aspect.”

Pe 11 mai 2020, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat democrat, Constantin Țuțu, pe două capete de acuzare: ,,trafic de influență” și ,,escrocherie în proporții deosebit de mari”. Potrivit probatoriului, Țuțu ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat, ținut sub arest. În schimbul acestei sume, el le-ar fi promis să influențeze decizia procurorilor ca să-l elibereze pe bărbat de sub arest. Pe 27 septembrie 2019, Constantin Țuțu a fost anunțat în căutare de către Inspectoratul General al Poliției, iar în decembrie 2019, Interpol a acceptat solicitarea autorităților de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională. Pe 1 octombrie 2019, procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite comise de către deputatul Constantin Țuțu. Amintim că, între anii 2014 – 2018, Constantin Țuțu a fost deputat în facțiunea PD, partid condus pe atunci de Vladimir Plahotniuc. După schimbarea guvernării, în iunie 2019, el a părăsit Republica Moldova. În luna martie 2020, el a revenit în țară și s-a predat procurorilor la Vama Leușeni-Albița.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram