image
Sursa foto: jurnal.md

În 2020 agricultorii s-au confruntat cu cea mai mare criză din ultimii 30 de ani // Expert

Seceta, criza provocată de Covid-19, lipsa unor politici coerente ale Guvernului și un curs valutar necompetitiv a provocat în anul 2020 cea mai profundă criză în agricultură de la independență încoace, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.

Astfel conform datelor preliminare ale Biroului Național de Statistică, în anul 2020 producția Globală Agricolă a înregistrat o scădere de 27% față de anul precedent, o scădere record pentru cel puțin ultimii 30 de ani. Precedentul anti-record a fost stabilit acum 26 de ani în urmă, în 1994, când producția agricolă a scăzut în acel an cu 25%.

statistica.mdstatistica.md

În toată această perioadă de timp, în aproape jumătate din ani producția agricolă a înregistrat scăderi față de anul precedent. Drept consecință în 2020 Producția Globală Agricolă constituie doar jumătate din nivelul atins în anul 1989. Republica Moldova în toată perioada de independență nu a reușit nici odată performanța de până la 1989, cea mai bună realizare din ultimii ani fiind anul 2018, când producția Globală Agricolă a ajuns până la 2/3 din nivelul anului 1989.

statistica.mdstatistica.md

„Cea mai importantă ramură a economiei naționale, fără politici coerente ale statului se bălăcește rușinos deja de 30 de ani. Cea ce cândva era mândria noastră, acum este ceva de care ne este rușine”, meționează expertul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: