image
Sursa foto: jurnal.md

Un nou meniu - model în grădinițele din capitală; Consilierii municipali vor verifica alimentația copiilor

Începând de astăzi, un nou meniul – model de alimentație va fi implimentat în toate grădinițile din Chișinău. Fructe și legume proaspete, pâine din făină integrală, iar cantitatea zilnică de paste făinoase, grăsimi și sare trebuie să fie redusă. Documentul a fost coordonat de DGETS și avizat de Centrul de Sănătate Publică Chișinău.

Pentru fiecare sector meniul-model este întocmit pentru zece zile, după care se repetă, începând cu ziua întâi. IET din capitală trebuie să asigure zilnic pe masa copiilor fructe și legume proaspete, pâinea trebuie să fie din făină integrală, iar cantitatea zilnică de paste făinoase, grăsimi și sare să fie redusă. În acest fel ne propunem să informăm părinții în detalii despre alimentația copiilor lor și să-i responsabilizăm pe directorii de grădinițe, anunță primăria Chișinău.

Am solicitat ca aleatoriu, 30% din grădiniţele din oraş să fie verificate în următoarele două luni. Insist ca în comisia creată să fie incluşi şi consilierii municipali, care fac mare gălăgie de la tribuna CMC.

Noi nu urmărim majorarea porţiei, dar introducerea alimentelor sănătoase în meniul zilnic al copiilor. La fel, am solicitat ca părinţii care nu pot achita suplimentar bani pentru alimentaţia zilnică, să nu fie persecutaţi sau să aibă de suferit din această cauză copilul”, menționează primarul general.

Într-o grădiniță din Chișinău, copiii sunt alimentați diferit pentru că părinții achită suplimentar

Am unele informații că sunt părinți care plătesc mai mult pentru alimentația copiilor. Avem două grupe de copii care se alimentează într-un spațiu separat, cei care părinții plătesc mai mult și au pe farfurie unele lucruri și produse. Să le spuneți la directorii instituțiilor de învățământ că dacă îi prind așa, o să fie dați afară” a menționat Ion Ceban în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei.

Din acest motiv, primăria insistă ca în instituţiile de învăţământ din capitală să fie alimentaţi la fel, iar pentru acest lucru nu trebuie să fie percepuţi bani suplimentari de la părinţi.

Ion Ceban spune că a solicitat ca lunar la intrările în instituţiile de învăţământ să fie publicate toate cheltuielile şi achiziţiile pentru luna precedentă. Această informaţie va fi făcută public şi pe site-ul fiecărei şcoli sau grădiniţe.

,,Este inadmisibil ca sume ,,frumuşele” de bani să ajungă la unii directori de instituţii”, puncteză primarul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: