image
Sursa foto: Getty Images

Un epidemiolog american avertizează că noua variantă COVID va deveni rapid dominantă în primăvară: „Va lovi ca un uragan”

Epidemiologul Michael Osterholm a declarat duminică pentru NBC că autoritățile americane trebuie să încerce să preîntâmpine pericolul prezentat de noua tulpină britanică a virusului, mai contagioasă, grăbind campania de vaccinare.

Un expert american în boli infecțioase a avertizat că varianta britanică a virusului va deveni cea dominantă în următoarele luni și că va lovi SUA ca un uragan. Prognoza îngrijorătoare vine într-un moment în care numărul total al infectărilor confirmate în SUA a depășit 26 de milioane, iar cel a deceselor a trecut de 440.000.

Epidemiologul Michael Osterholm, director al centrului de boli infecțioase de la Universitatea din Minnesota, care a făcut parte din echipa de tranziție a lui Joe Biden pe tema COVID, crede că SUA trebuie să se pregătească pentru o perioadă dificilă.

„Creșterea ce va avea loc cel mai probabil din cauza acestei noi variante din Anglia se va petrece în următoarele șase până la 14 săptămâni”, a spus Osterholm la NBC. El a îndemnat noua administrație de la Casa Albă să se miște cât mai repede cu campania de vaccinare și să administreze măcar prima doză, în special persoanelor de peste 65 de ani.

„Încă mai vrem să administrăm două doze tuturor, dar cred că acum, în așteptarea acestei creșteri, trebuie să administrăm prima doză cât mai multor persoane de peste 65 de ani, pentru a reduce efectele severe ale bolii și numărul de morți care vor avea loc în următoarele săptămâni”, a spus el. „Vine ca un uragan”, a avertizat expertul, cu privire la amenințarea acestei noi variante. Tulpina britanică a fost identificată pentru prima dată în SUA la sfârșitul lui decembrie, dar experții cred că ea era prezentă în țară încă din octombrie, scrie libertatea.ro.

Osterholm a subliniat că dacă liderii americani nu pot preveni răspândirea acestei tulpini, țara riscă un adevărat dezastru, provocat de o creștere rapidă a infectărilor. El a oferit drept exemplu creșterea dramatică a numărului infectărilor din Marea Britanie. „Vom vedea ceva ce nu s-a mai întâmplat în această țară. E ca un uragan de categoria 5, aflat la 450 de mile depărtare de țărm”, a spus Osterholm.

Președintele Joe Biden a anunțat înainte de a prelua mandatul că își propune să vaccineze 100 de milioane de americani în 100 de zile. Cota zilnică necesară pentru acest scop a fost atinsă însă încă din ultimele zile ale administrației lui Donald Trump. În ultima săptămână, potrivit Bloomberg, în SUA au fost vaccinate în medie 1,3 milioane de persoane pe zi. În total, până în prezent, în SUA au fost administrate 31,8 milioane de doze de vaccin. Pfizer/BioNTech și Moderna au anunțat că vaccinurile lor funcționează în cazul tulpinei britanice, dar că sunt mai puțin eficiente în fața variantei din Africa de Sud.

Noutăţile partenerilor

comentarii: