image
Sursa foto: Shutterstock

Bebelușii de la T. Rex și alți dinozauri carnivori se nășteau pregătiți să vâneze

Oamenii de știință au găsit pentru prima dată rămășițe embrionare de la grupul de dinozauri feroce care consuma carne, precum celebrul T. Rex, incluzând un maxilar fosilizat și oase de gheare, care arată că acești bebeluși cu dimensiuni record seamănau mult cu adulții și se „nășteau gata” să vâneze.

Cercetătorii au precizat că fosilele proveneau de la două specii din grupul numit tiranozauri, prădătorii de vârf în Asia și America de Nord în perioada Cretacic spre sfârșitul erei dinozaurilor.

Oasele au indicat că puii erau mai mari decât oricare alt bebe dinozaur cunoscut până acum, măsurând în lungime circa un metru, cât un câine mediu din prezent. Acești pui au eclozat cel mai probabil din ouă uriașe, poate depășind 43 cm cât măsoară cele mai mari ouă de dinozaur descoperite până acum.

Maxilarul vechi de aproximativ 77 de milioane de ani, cu o lungime de aproximativ 3 cm, a fost descoperit în Montana (SUA) și ar fi putut aparține unei specii numite Daspletosaurus. Gheara în formă de pană, veche de aproximativ 72 de milioane de ani, provine din provincia Alberta (Canada) și poate aparține unei specii numite Albertosaurus, potrivit Reuters.

Ambii sunt veri ceva mai mici ai Tyrannosaurus rex. Cei mai cunoscuți tiranozauri au depășit 12 metri în lungime și 8 tone în greutate.

Fosilele embrionare arată că tiranozaurii s-au „născut gata de vânătoare”

Maxilarul are trăsături distincte de tiranozaur, inclusiv o crestătură adâncă în interior și o bărbie proeminentă.

Paleontologul Universității din Edinburgh, Greg Funston, autorul principal al cercetării publicată în Canadian Journal of Earth Sciences, a declarat că oamenii de știință au fost uimiți de cât de asemănătoare erau oasele embrionare cu ale tiranozaurilor tineri și adulți și au observat că aveau dinți funcționali.

„Deși nu putem obține o imagine completă, ceea ce putem vedea arată foarte asemănător cu adulții”, a spus Funston.

În concluzie el a afirmat că se pare că tiranozaurii s-au „născut gata de vânătoare, posedând deja unele dintre adaptările cheie care le-au permis mușcături puternice. Astfel, este probabil să fi fost capabili să vâneze destul de repede după naștere, dar avem nevoie de mai multe fosile pentru a spune exact cât de repede se întâmpla asta”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: