Actualitate

În timp ce politicienii se „luptă” pentru rating, satele R. Moldova sunt din ce în ce mai pustii

Satele Moldovei sunt din ce în ce mai pustii. În satul Bobeica, raionul Hânceşti, cea mai nouă casă a fost construită acum opt ani. Proprietarii muncesc în Italia şi au lăsat locuinţa în grija rudelor.

"Ei au plecat din lipsa banilor. Ca să porneşti o casă la ţară e problematic. Sunt toate condițiile necesare înăuntru, este gătit şi a rămas fațada afară. Au plecat din ţară şi au făcut un ban acolo au investit în casă. A vrut să lase ceva în urma lui", a spus Ion Jechiu, locuitor al satului Bobeica.

În prezent, în Bobeica sunt mai multe case părăsite decât cele noi. Oamenii au şi o explicaţie – la sat e mai costisitor să construieşti o casă din temelii decât la oraş:

"Nu se merită. Iaca eu am nişte prieteni aici au făcut casă. Nu se merită să vâri atâţia bani pentru că a trecut peste o sută şi ceva de mii de euro. Cine o mai cumpără aici?"

"Sunt multe motive. Locurile de muncă. Tineretul se duce mai mult peste hotare văd care e situaţia acolo şi văzând că condiţiile de trai şi de muncă îs mai bune decid să rămână acolo".

"La noi la sate nici drum nu este, nici canalizare, nici practic comodităţi. E foarte greu de trăit la ţară. Un serviciul mai repede îl găseşti la oraş de cât în sat. Pentru copii tot e mai bine. Şi chiar şi cu şcoală şi au activităţi extra-şcolare".

Primarul comunei Bobeica susţine că de 10 ani, nimeni nu a cerut autorizaţie de construcţie. Asta în condiţiile în care an de an tot mai mulţi aleg calea străinătăți, iar majoritatea celor care rămân visează să plece din localitate.

"Tinerii nu vor să se oprească deja în sate să îşi construiască viitorul. Caută oportunități în alte centre mai dezvoltate. Ei vor şi altceva mai vor la shopping, mai vor pentru copii bazine de înot, mai vor alte centre de agrement. Dar nici agenţii economici nu prea se grăbesc să investească în localităţi fiindcă e lipsa clienţilor", a declarat pentru publika.md, Lilian Musteaţă, primarul comunei Bobeica.

În comuna Bobeica locuiesc în jur de 2500 de oameni.

Amintim că Ion Chicu și-a dat demisia pe 23 decembrie, de peste o lună de zile R. Moldova nu are Guvern.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *