Atenție, prudență maximă în trafic din cauza vremii! Poliția și IGSU recomandă deplasarea cu automobilul numai în caz de strictă necesitate

Poliția Republicii Moldova și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează populația despre condițiile meteo nefavorabile și îndeamnă șoferii să se abțină de la deplasări neimportante cu mașina.

Foto: dse.md

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat pe 1 februarie vor cădea precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță cu trecere în polei.

Pe drumuri se va forma ghețuș. În acest context, salvatorii îndemnă conducătorii auto să respecte regimul de viteză și să evite deplasare fără necesitate pe trasee în pante și curbe.

Totodată, angajații IGSU amintesc că autovehiculele trebuie adapta la condiții de iarnă și dotate cu pneuri corespunzătoare.

Atenționarea vine și pentru oamenii care au în grijă minori. Persoanele sunt rugate să-și monitorizeze copii și să nu le permită jocul în preajma bazinelor acvatice, gheața cărora este foarte subțire. În situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

În acest context, și Poliția reamintește, că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei;

- evitaţi frânările şi accelerările bruşte;

- nu opriți sau staţionați în locuri unde ar putea împiedica desfaşurarea normală a traficului rutier;

- de asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

- în situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, asigurați-vă temeinic la schimbarea direcţiei de mers. - nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi și vitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina,

Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Poliția recomandă pietonilor să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.


Pub