Mai multe profesioniste în sectorul IT și un șir de oportunități de dezvoltare: Femeile din Moldova beneficiază de programe educaționale tech de excepție!

În ultimii 3 ani, peste 1.000 de fete și femei au fost abilitate în domeniul IT, iar în rezultat și-au dezvoltat exponențial capacitățile profesionale, fapt care a avut o contribuție mare la acoperirea cererii de profesioniști calificați pentru sectorul tehnologic, aflat în plină expansiune și evoluție. Beneficiarele au avut parte de programe complete de instruire, evenimente dedicate, training-uri și workshop-uri tematice, cursuri total sau parțial finanțate, burse de studii, dar și o serie de oportunități pentru a pune în practică abilitățile tehnice.

Foto: iHUB Green

Totul a fost posibil datorită proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor informaționale” pe care Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor) și cu sprijinul financiar al Suediei l-au lansat în vara anului 2018. Asta pentru că domeniul tehnologiilor informaționale prezintă un interes sporit în rândul fetelor și femeilor atât la nivel național, cât și global.

Ana Chirița / Sursa:Ana Chirița

Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC: „Prin prisma acțiunilor pe care le îndeplinim, noi credem în egalitatea de șanse și în crearea oportunităților, inclusiv prin joburi bine-plătite acasă. În ultimii ani, sectorul IT a înregistrat o creștere vertiginoasă, în fiecare an s-a dublat numărul de specialiști și specialiste, s-a dublat și volumul de export, fapt care confirmă că piața muncii are nevoie de și mai mulți profesioniști calificați în IT. Noi vrem să oferim oportunități unde fetele și femeile să se regăsească în oricare funcții, inclusiv cele decizionale din industria tehnologică. Vrem să-i încurajăm pe toți cei interesați de IT să-și dezvolte abilitățile în acest sens, vrem să deschidem uși și să accelerăm astfel dezvoltarea economiei la nivel național.”

Oxana Paierele, Coordonatoare de Programe, Ambasada Suediei: „Cu suportul Suediei, acest program a avut scopul promovării egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Ținând cont de numărul beneficiarelor, dar și de multitudinea de programe și sesiuni de instruire care s-au desfășurat în acești trei ani, am reușit să sensibilizăm opinia publică referitor la implicarea fetelor și femeilor în domeniul TIC, totodată este în creștere numărul fetelor și femeilor care își doresc să continue studiile în IT și să învețe tehnologiile. Prin programele sale, Suedia oferă accesibilitate și regiunilor țării la diverse inițiative iar în cazul acestui proiect, participantele care locuiesc în diferite regiuni au beneficiat de instruiri și mentorat în IT și astfel, s-au decis să aleagă o carieră în domeniu sau și-au perfecționat anumite abilități aplicabile și în alte sectoare.”

Dominika Stojanovska, reprezentantă de țară UN Women Moldova: „Sectorul IT face parte din realitatea zilelor noastre deja, iar pandemia de COVID-19 ne-a adus mult mai aproape de viitor decât am crezut. Cu toate acestea, atât la nivel global cât și în Republica Moldova există inegalități care se manifestă activ în acest domeniu, de aceea, lucrăm și acționăm pentru ca femeile sa fie incluse și să lucreze în sectorul IT. Astfel, noi acționăm la trei nivele: împotriva stereotipurilor din domeniu, întrucât studiile arată că nu este vorba despre abilități ci despre normele culturale existente care impun divizarea fetelor și băieților pe diferite sectoare ; prin implicarea femeilor pentru ca să-și găsească noi locuri de muncă în domeniu care au un mare potențial de creștere, întrucât acest sector poate contribui la dezvoltarea economică a țării.”

Fete și femei în IT. Oportunități și rezultate

Pentru a promova utilizarea tehnologiilor informaționale în diferite domenii dar și pentru a fortifica egalitatea de gen pe piața muncii, proiectul Tekwill împreună cu partenerii externi de dezvoltare a realizat un șir de programe educaționale în domeniul TIC. Astfel, la cele 3 ediții ale Programului Național de Instruire în Domeniul IT pentru Fete și Femei au participat 1032 de reprezentante. Acestea au obținut abilitățile necesare pentru profesia de Front End Developer, Software Tester sau au îmbunătățit competențe digitale

Alte 50 de fete și femei și-au dezvoltat capacitățile profesionale datorită burselor gratuite de studii, iar jumătate dintre ele ulterior și-au găsit un job sau au evoluat profesional în cadrul companiilor în care activează. Un alt proiect de amploare a fost Startup Academy, în care 81 de fete și femei s-au familiarizat cu un set de abilități antreprenoriale care le vor ajuta să gestioneze o afacere durabilă. În 2019, a fost desfășurată o companie vastă de promovare a carierei în domeniul IT pentru 600 de liceene din toată țara. 26 de mentore profesioniste au oferit informații despre specializările din domeniul TIC și despre oportunitățile oferite de acest sector. La fel, proiectul Tekwill a organizat și primul Tech Women Summit, unde au participat peste 300 de profesioniste din sectorul IT.

iHUB Green / Sursa:iHUB Green

Totodată, pentru a aduna împreună cât mai multe femei și pentru a cunoaște oportunitățile profesionale de care pot beneficia, proiectul „Tech Women Moldova” a obținut statutul instituționalizat de Asociație Obștească. Scopul acesteia este de a lărgi comunitatea de femei în IT, care pot deveni membre „Tech Women Moldova”, dar și de a implica cât mai mulți parteneri locali și internaționali în procesul de promovare, susținere și dezvoltare a sectorului. În cel mai apropiat timp, asociația va lansa un program de suport și mentorat pentru femei, unde vor beneficia de asistență și ghidare din partea experților și expertelor din domeniu în alegerea sferei de specializare din industria IT. Pe termen lung, „Tech Women Moldova” își propune să organizeze mai multe evenimente, programe de mentorat, conferințe și summit-uri pentru a promova intensiv cariera în TIC în toată țara. Platforma Tech Women a fost lansată în 2018, iar pe parcursul a 3 ani de activitate, a organizat 14 evenimente de amploare, la care au participat peste 1.200 de persoane. Mai multe detalii despre evenimentele și inițiativele Asociației sunt disponibile pe www.techwomen.md.

Women HUB – spațiu de coworking pentru femeile din IT

Acum, la încheierea programului, cu suportul partenerilor externi de dezvoltare, a fost creat Women Hub – un spațiu pentru susținerea fetelor și femeilor în dezvoltarea unei cariere în IT, care include săli de lucru și pentru evenimente dedicate domeniului, dar și spații pentru mamele cu copii mici pentru promovarea incluziunii sociale și pentru a le oferi șanse egale în exercitarea capacităților intelectuale.

Women Hub se află în incinta spațiului de coworking iHUB Green, care a fost creat inclusiv un spațiu de muncă destinat fetelor, femeilor, mamelor cu copii, antreprenoarelor și tuturor reprezentantelor care sunt interesate de domeniul TIC. Women HUB este un loc în care fetele și femeile își pot valorifica la maxim capacitățile de muncă, centrul fiind și o gazdă perfectă pentru evenimente, summit-uri, cursuri, traininguri și workshop-uri tematice.

iHUB Green / Sursa:iHUB Green

Spațiul de coworking iHUB Green a fost creat cu scopul de a accelera dezvoltarea potențialului economic al țării, centrul fiind accesibil pentru toți cei interesați de sfera tehnologică sau cea antreprenorială, atribuindu-le statut de rezident cu un șir de privilegii. iHUB Green este situat într-o clădire istorică de importanță locală - fostul Seminar Teologic de pe strada 31 August 1989 și dispune de 100 de locuri pentru coworking ( pe lângă cele 140 de locuri deja existente în coworking iHUB Chișinău).


Pub