Întrevedere între ministrul interimar al MAI și agricultori, după ce și-au exprimat dezacordul față de pedepsele aplicate de Poliție, după protestele din decembrie. Ce decizii au fost luate

Ministrul interimar Pavel Voicu, a avut astăzi, 1 februarie 2021, o întrevedere cu reprezentanții grupului de agricultori, care au organizat și desfășurat proteste pe parcursul anului 2020, atât în orașul Chișinău, cât și pe traseele naționale. Ședința a fost organizată în urma solicitării agricultorilor, care au venit săptămâna trecută la sediul MAI, pentru a-și manifesta dezacordul față de sancțiunile aplicate de Poliție, pentru încălcările documentate și care au depus o petiție și au cerut audiență la conducerea instituției.

Foto: MAI

Astfel, în cadrul discuțiilor au fost prezenți factorii de decizie din cadrul IGP și SPIA, și reprezentanții agricultorilor, organizatori ai manifestațiilor menționate mai sus, Ion Plămădeală și Sergiu Ștefanco.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne a venit cu un mesaj prin care a comunicat despre faptul că instituția pe care o conduce, dar și Poliția Națională mereu a optat pentru un dialog deschis cu toate categoriile de cetățeni, indiferent de interesele acestora.

Totodată, Pavel Voicu a reiterat că Poliția a fost obligată să intervină și să documenteze cazurile în care participanții la proteste au încălcat legislația Republicii Moldova, iar organizatorii nu au respectat declarația prealabilă.

La rândul lor, reprezentanții grupului de agricultori au menționat că scopul acestor acțiuni a fost să se facă auziți și să transmită mesaje autorităților statului despre problemele cu care se confruntă, recunoscând că la proteste organizatorii nu reușesc mereu să dirijeze cu grupurile de oameni, iar unii, nemulțumiți fiind admise și unele abateri.

În acest sens, aceștia au comunicat ministrului că oamenii citați de Poliție nu vor să achite amenzi și au solicitat ca aceste procese verbale să fie revăzute, inclusiv examinată posibilitatea de a fi aplice sancțiuni minime.

Pavel Voicu a subliniat despre drepturile și obligațiile angajaților MAI și acțiunile acestora, recomandând conducerii IGP examinarea obiectivă a circumstanțelor atenuante a cazurilor înregistrate și stabilirea unei comunicări transparente în acest proces.

La fel, ministrul a vorbit despre faptul că sunt documentate inclusiv și acțiunile polițiștilor care au asigurat ordinea publică, în urma petițiilor depuse de protestatari. Ce ține de procesele penale inițiate, ministrul interimar a subliniat că este exclusă implicarea factorilor externi și acestea trebuie să ajungă la o finalitate legală, iar cei implicați trebuie atrași la răspundere.

Ministerul Afacerilor Interne menționează că, pe parcursul întrunirilor organizate de către agricultori, atât unii organizatori cât și participanți la întrunire nu au asigurat respectarea legislației, au ignorat cerințele legale, săvârșind acțiuni care încalcă ordinea publică, unele dintre acestea fiind însoțite de aplicarea violenței, de opunerea de rezistență violentă angajaților Poliției și celor ai Inspectoratului General de Carabinieri.

La fel, în timpul întrunirilor, unii agricultori (organizatori/participanți) au recurs la blocarea drumurilor, ignorarea indicatoarelor rutiere precum și crearea de obstacole în circulația rutieră.

În acest sens, reieșind din acțiunile protestatarilor Poliția s-a autosesizat pe fiecare caz în parte de încălcare a legislației, fiind inițiate, procese penale și proceduri contravenționale pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

La moment, procesele contravenționale/penale inițiate pe faptele descrise mai sus sunt examinate fie de către agenții constatatori, fie de către ofițerii de urmărire penală din cadrul subdiviziunilor Poliției.

Amintim că la data de 16 decembrie 2020 a avut loc protestul fermierilor, manifestanții au rupt cordonul de polițiști, intrând în altercații cu forțele de ordine, concomitent cei cu tehnică agricolă înaintând pe scările din scuarul Parlamentului. În momentul altercațiilor autoritățile au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Totodată, în urma acțiunilor de protest organizate în centrul Chișinăului, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că 4 angajați ai Inspectoratului General de Carabinieri au avut de suferit din cauza altercațiilor. Astfel, angajaților MAI li s-a acordat primul ajutor medical la Institutul Medicină de urgență, după care au fost internați în Spitalul Ministerului Afacerilor Interne cu traumatisme asociate cu gradul de gravitate diferit, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

Amnesty International Moldova a condamnat orice formă de violență şi utilizarea gazelor lacrimogene atunci când aceasta nu este absolut necesară, din cauza cărora au avut de suferit inclusiv jurnaliștii, pe data de 16 decembrie 2020 în fața Parlamentului Republicii Moldova.

Amintim că Pavel Voicu a spus că gazul lacrimogen utilizat de colaboratorii poliției a fost în conformitate cu legea, or au existat protestatari care au trecut de limita protestului pașnic.


Pub