Partidul Șor și Platforma Pentru Moldova cer reducerea cu până la 6% a TVA pentru HoReCa și anularea unor restricții impuse de CNESP

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și Partidul „Șor” au elaborat un proiect de lege care prevede o serie de relaxări fiscale pentru agenții economici din sectorul HoReCa, inclusiv micșorarea TVA de la 12% la 6% pe perioada stării de urgență sau situație excepțională în sănătate. Inițiativa legislativă va fi propusă spre adoptare în Parlament în zilele următoare. Autorii inițiativei vor insista și asupra anulării unor restricții stabilite de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP).

Foto: Facebook

Anunțul a fost făcut de deputații Partidului „Șor” și ai Platformei „Pentru Moldova” după discuțiile avute cu reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) și cu reprezentanții unor mari companii din sectorul HoReCa. Parlamentarii PP „Șor” și ai Platformei „Pentru Moldova” consideră că statul nu a făcut practic nimic pentru susținerea HoReCa în perioada pandemiei. Asta chiar dacă sectorul respectiv contribuie substanțial la bugetul de stat și este cel mai mare furnizor de locuri de muncă din țară.

Autorii proiectului de lege mai propun ca TVA să fie redusă de la 12%, cât este în prezent, până la 6%, dacă în țară este instituită stare de urgență sau situație excepțională în sănătate publică.

„Noi considerăm această propunere argumentată și corectă, în situația în care, în contextul măsurilor anti-Covid, numărul locurilor din localuri s-a redus în jumătate. În România, chiar și până la pandemie, impozitul pentru HoReCa e de 5%”, a explicat Vadim Fotescu, deputat al Partidului „Șor”.

Proiectul cu privire la relaxarea fiscală pentru HoReCa va fi înregistrat în Parlament, în următoarele zile, pentru a fi dezbătut în comisii și trimis spre avizare la Guvern, ca apoi să fie adoptat de plenul legislativului.

„Facem apel la toți parlamentarii să susțină acest proiect. Votul lor va fi un semnal de susținere a întreprinderilor din HoReCa, va însemna oprirea exodului unor agenți economici din acest sector peste hotare, unde condițiile fiscale sunt mai prietenoase”, a menționat Vadim Fotescu.

De asemenea, Partidul „Șor” și Platforma „Pentru Moldova” vor face demersuri către CNESP în vederea revizuirii unor restricții impuse pentru companiile HoReCa.

„Vom solicita CNESP să ridice restricția ce ține de activitatea localurilor în orele de nocturne și matinale, deoarece situația privind răspândirea virusului s-a îmbunătățit. În același timp, credem că aceste restricții sunt discriminatorii față de cei din HoReCa, dacă le comparăm cu cele ce vizează transportul sau comerțul, în mod special marile unități comerciale. În plus, credem că anume cei din sectorul HoReCa sunt cu adevărat pregătiți să respecte măsurile anti-pandemice, impuse de comisia pentru situații de urgență”, a precizat deputatul Partidului „Șor”, Vadim Fotescu.

Partidul „Șor” și Platforma „Pentru Moldova” se declară deschise pentru colaborare cu sectorul HoReCa, pentru a îmbunătăți cadrul legal care reglementează această activitate economică, se arată într-un comunicat.


Pub