(video) Verificări în școli și grădinițe: „Unii directori de instituții, ai impresia că tot magazinul de bijuterii e pe mâinișoarele și gâtișorul lor”

Primarul capitalei, Ion Ceban, solicită verificări inopinate la mai multe instituții de învățământ din capitală pentru a vedea în ce condiții este păstrată mâncarea și dacă există grupuri de copii, care stau separat doar pentru că părinții acestora plătesc mai multe pentru alimentație. Viceprimărița capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că săptămâna trecută au fost efectuate primele vizite și deja au fost înregistrate primele sesizări, Ceban, însă, insistă ca astfel de situații să fie făcute publice.„Oamenii trebuie să știe că există probleme, unde există problemă. Noi cu dumneavoastră ne întâlnim cu unii directori de instituții și parcă ai impresia că e toată Aureola din centru și argint și aur și platină stă pe mânișoară, gâtișorul directoarei în cauză”, a declarat Ceban, în cadrul ședinței Primăriei de astăzi.

„Pe hârtie totul arată bine, dar vreau să ieșiți pe teren, vreau ca în cadrul acestui control de 2 luni de zile, cum se păstrează mâncarea, să faceți focus grup cu copii și părinți, nu neapărat cu administrația care mereu zice că totul este bine.

Am unele informații că sunt părinți care plătesc mai mult pentru alimentația copilului și respectiv avem două grupe copii care se alimentează într-un spațiu, cei care părinții plătesc mai mult, separat stau și au pe farfurii unele lucruri și produse și cei care nu au această posibilitate. Să le spuneți la directorii de instituții că dacă îi găsesc așa vor fi dați afară, nu dă doamne să se întâmple undeva”, a spus Ceban.

Viceprimărița Angela Cutasevici a menționat că pe parcursul săptămânii trecute a fost la mai multe instituții de învățământ, iar la fiecare sesizare au fost delegați resposabilii de la direcție. În replică, Ceban a spus că astfel de situații trebuie să le cunoască toți.

„Trebuie făcute publice, oamenii trebuie să știe că există probleme, unde există problemă. Noi cu dumneavoastră ne întâlnim cu unii directori de instituții și parcă ai impresia că e toată Aureola din centru și argint și aur și platină stă pe mânișoară, gâtișorul directoarei în cauză. Admit că undeva există soți care au bussines ș.a., dar când sunt doi bugetari, parcă-i la biserică clopotele tot aurul acesta pe unii directori am impresia că lucrurile nu stau chiar așa cum ne spuneți”, a adăugat Ceban.

Mai mult, edilul spune că după ce a fost majorată norma financiară pentru alimente s-a majorat doar porția, ceea ce nu era „în planul” municipalității.

„Noi nu asta am urmărit. Noi nu am urmărit două linguri de terci în plus, dar ca, copii noștri să poate beneficia de alimentație mai bună”, a adăugat Ceban.

Începând de astăzi, toate grădinițele din capitală au același meniu. Primăria municipiului Chișinău a fost aprobat MENIUL-MODEL pentru copiii din instituțiile de educație timpurie din capitală, cu regim de activitate de 9,5-10 ore, pentru sezonul iarnă-primăvară. Documentul a fost coordonat de șeful adjunct al DGETS, Andrei Pavaloi și avizat de șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Eudochia Tcaci.


Pub