Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu a semnat…

Președinta Maia Sandu a semnat Acordul privind edificarea și dezvoltarea parteneriatului cu Congresul Autorităților Locale din Moldova

Foto: președinte.md

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat luni, 1 februarie, Acordul privind edificarea și dezvoltarea parteneriatului între Președintele R. Moldova și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Președinta Sandu susține că dezvoltarea locală este esențială pentru a crește standardele de viață ale cetățenilor.

„Acest Acord pune bazele unei colaborări de durată între instituția Președinției și administrația publică locală în general. R. Moldova va deveni o țară prosperă numai dacă schimbarea spre bine se va face simțită în fiecare sat, oricât de mic ar fi acesta, și în fiecare oraș. Profit de ocazie pentru a-i felicita pe toți angajații APL cu ocazia Zilei Autonomiei Locale, le mulțumesc pentru munca lor și-i asigur că voi fi de partea APL indiferent de culoarea lor politică”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit instituției prezidențiale, problemele cu care se confruntă autoritățile publice locale, precum și posibilele soluții la acestea și prioritățile privind dezvoltarea localităților, au fost discutate de către șefa statului și conducerea CALM într-o ședință separată.

Printre subiectele-cheie a fost menționată nevoia de a elabora un mecanism de alocare transparentă a resurselor financiare.

„Banii statului sunt banii tuturor cetățenilor. Avem nevoie de mecanisme clare, corecte de alocare transparentă a resurselor pentru dezvoltarea localităților din R. Moldova. Și avem nevoie de politicieni și de oameni în funcții de răspundere care respectă legea, care respectă toți cetățenii și care pun în aplicare politici corecte față de toți cetățenii”, a mai spus Sandu.

Totodată, șefa statului a mai menționat că unul dintre angajamentele sale în calitate de președintă este de a contribui la atragerea fondurilor externe pentru proiecte comunitare și că va pleda pentru crearea unui fond de cofinanțare a proiectelor în toată țara.

Potrivit instituției prezidențaile, în numele CALM documentul a fost semnat de președinta organizației, Tatiana Badan.

„Președinta CALM, Tatiana Badan, a apreciat deschiderea și interesul Președintei Maia Sandu de a susține autoritățile publice locale și de a se implica în atragerea fondurilor pentru dezvoltarea localităților și crearea condițiilor mai bune de trai pentru toți cetățenii R. Moldova”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Acordul privind edificarea și dezvoltarea parteneriatului între președintele R. Moldova și CALM a fost semnat cu ocazia Zilei Autonomiei Locale și a lucrătorului administrației publice locale din R. Moldova.