Pe banii noștri: Moldova a aflat cine nu va fi prim-ministru

Marea așteptare s-a încheiat în această săptămână. Președinta Maia Sandu, care a condus anterior PAS, a propus-o la funcția de prim-ministru pe vicepreședinta PAS, Natalia Gavriliță, tot ea – membră a executivului condus anterior de Maia Sandu. Ultima s-a declarat onorată de această propunere. În replică, PAS a anunțat că nu va vota la funcția de prim-ministru. În același timp timp, un creier de observator care abia s-a apucat să urmărească politica din R. Moldova a explodat.

Luni, 25 ianuarie

Președinta Maia Sandu a anunțat noua componență a Consiliului Suprem de Securitate. Din organ fac parte mai multe persoane din secretariatul Președinției, doi deputați din partea PAS, un deputat din partea PPDA, câțiva ONG-iști și restul persoanelor din oficiu – Guvernatorul BNM, Procurorul General și alții. Prima ședință a acestui consiliu a avut loc live, pe Facebook, lucru care a nemulțumit socialiștii, pentru că la un moment dat au crezut că are loc o ședință internă a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Surprinși că totuși este LIVE de la ședința CSS, Bogdan Țîrdea s-a întrebat pe Telegram de ce sunt transmise live aceste ședințe și dacă este periculos pentru securitatea statului. Mai mulți colegi socialiști s-au repezit la Google să caute răspunsul la întrebarea socialistului, însă au dat peste programul electoral al candidatului Igor Dodon, din 2016, la Președinție. Atunci, acesta promitea că – ședințele Consiliului de Securitate vor fi făcute în prezența mass-mediei.

Marți, 26 ianuarie

Renato Usatîi vrea să fie șef la conducerea unui Birou de Investigații, care să se ocupe de recuperarea banilor străini. Nu este clar ce experiență are Usatîi în a recupera bani, dar cert este că are experiență bogată în a cheltui bani. De exemplu, Usatîi poate selecta cele mai bune saune, cele mai bune aparate de karaoke și cămăși atât de bune, încât pot fi purtate chiar și fără pantaloni. La recuperat, încă nu e clar ce experiență are.

Scandalul din jurul primăriei și proiectului Educație Online pare să se încheie într-un mod tare brusc. Asta din cauza că în Chișinău… a nins. Brusc s-a uitat despre maniera de comunicare a primarului față de un vlogger, dar și faptul că la Primăria Chișinău, aparent, când trebuie, se pot semna contracte în care se dau în avans 60 de mii de lei.

Miercuri, 27 ianuarie

Republica Moldova ar putea să aibă un nou prim-ministru, în persoana fostei Ministre a Finanțelor, Natalia Gavriliță. Aceasta a fost desemnată de Maia Sandu, după ce ultima și-a dat seama că nu mai are pe unde merge în călătorie pentru a amâna inevitabilul. Imediat, la ceva timp după ce Natalia Gavriliță a scris că este onorată de desemnare, PAS-ul a răspuns rapid că nu o vor vota, îndemnând și alte partide să nu voteze. Acum nu e clar dacă acel mesaj este spus cu sarcasm sau nu.

Nu este clar ce se întâmplă la PSRM în aceste momente. Cea mai dură voce în favoarea votării acestui guvern aparține lui Fadei Nagacevschi, Ministru al Justiției în Exercițiu, care spune că măcar așa miniștrii propuși de PAS îi vor întra în situație și vor înțelege cum e să fii forțat să rămâi în funcția în care nu vrei să te afli.

Joi, 28 ianuarie

Republica Moldova are două partide noi. La drum au pornit analistul politic Ștefan Gligor, cu partidul său cu denumirea „Partidul Schimbării” și Ruslan Codreanu, fost primar de Chișinău, cu partidul său numit „Partidul Puterea Oamenilor”. Este cumva de apreciat că în prezent partidele măcar nu se chinuie să aleagă o denumire corespunzătoare, de exemplu liberal sau socialist sau social democrat, dar nume mai creative. Se zvonește că următorii oameni care își vor face partid își vor numi formațiunea „Partidul Politic pentru Partide Politice”.

Deputatul Ilan Șor, președinte al Partidului Șor, neagă că se află în Israel. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TV8, emisiune în care Șor a apărut dintr-un studio de culoare roșie. Tot în cadrul aceleiași emisiuni, Ilan Șor a spus că discută cu Vlad Plahotniuc, inclusiv despre familie.

Vineri, 29 ianuarie

Igor Dodon susține că ar accepta să fie premier după alegerile anticipate. Acesta zice în vlogul său personal că a deținut anterior și funcția de prim-vice-prim-ministru în guvern, așa că ar fi gata. A rămas acum o nimica toată, să existe cineva care să-i propună lui Igor Dodon această poziție. Nu este clar cum se va numi, dacă Igor Dodon ajunge prim-ministru, vlogul acestuia.

Între timp în Moldova

COVID UPDATE: În Republica Moldova continuă să moară oameni de COVID19. În această săptămână, cât Ion Ceban anula contracte cu Nata Albot și cât Maia Sandu se scărpina la ceafă căutând pe cine să trimită la sacrificiu, au murit încă 60 de cetățeni, adică, exact cât ar încăpea în două microbuze încărcate vârf, de dimineață. Tot în această săptămână, cât Igor Dodon a avut o sesiune de curățat curtea de Zăpadă iar Ilan Șor un interviu la o televiziune, în țară s-au mai infectat alți 2000 de oameni. Publicația The Economist pune speranțele R. Moldova de a avea vaccin împotriva acestei boli abia spre 2023.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.