Israelul, liderul mondial la vaccinarea anti-Covid. Primele rezultate par încurajatoare

Israel este liderul moindial la vaccinarea anti-Covid-19. Rezultate incurajatoare

Israelul a devenit liderul mondial în ceea ce privește rata de vaccinare pe scară largă a populației împotriva coronavirusului, iar primele rezultate ale utilizării masive a vaccinului la scară națională par foarte încurajatoare, scrie New York Times cu referire la experții israelieni în sănătate publică.

Israel, unde peste 40% din populația adultă (cu vârsta de peste 16 ani) a primit deja prima doză de vaccin produsă de Pfizer-BioNTec, a devenit un fel de teren de testare internațional conceput pentru a dovedi eficacitatea vaccinării. Țara a început vaccinarea pe 20 decembrie, până acum reușind să primească prima doză de vaccinare peste 2,6 milioane de cetățeni. Peste un milion de persoane au primit deja ambele doze necesare de vaccin.

Acordul cu Pfizer 

Pe 7 ianuarie, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că vor putea primi vaccinul până la sfârșitul lunii martie 2021. Ca parte a acordului, Israelul va deveni un „model internațional pentru vaccinarea rapidă a unei țări întregi”, a declarat Netanyahu. În schimb, autoritățile israeliene vor împărtăși cu gigantul farmaceutic date anonime cu privire la vârsta, sexul și demografia persoanelor vaccinate, pentru a ajuta la „dezvoltarea unei strategii de combatere a virusului”. Acest lucru a devenit posibil datorită faptului că Israelul are un sistem universal de sănătate și fiecare persoană are o fișă medicală digitalizată.

Țara are, de asemenea, infrastructură de sănătate bine dezvoltată și logistică pentru administrarea vaccinurilor. Forțele armate ale țării au contribuit, de asemenea, la accelerarea procesului: aproximativ 700 de medici din armată au fost chemați la centrele de vaccinare. „Vom fi prima țară care va învinge coronavirusul”, a promis Netanyahu după semnarea unui acord cu Pfizer.

Pe 19 ianuarie a fost marcată chiar și o anumită aniversare: în prezența prim-ministrului Benjamin Netanyahu, cel de-al doilea milion locuitor al țării, o asistentă medicală pentru copii din orașul Ramla, a fost vaccinată cu vaccinul coronavirus. Astfel, peste 20% din populația israeliană a primit vaccinul. 

Rezultate preliminare

La 25 ianuarie, Ministerul israelian al Sănătății și Maccabi, una dintre cele mai mari organizații medicale din țară, au publicat primele date despre cei care au reușit să primească ambele doze necesare. 

Potrivit Ministerului Sănătății din Israel, din cei 428 000 de israelieni care au primit a doua doză de vaccin, doar 63 de persoane, sau 0,014%, au contractat virusul o săptămână mai târziu. Potrivit datelor Maccabi, la mai mult de o săptămână după administrarea celei de-a doua doze, infecția a fost înregistrată la doar 20 de persoane din aproximativ 129 de mii, sau 0,01%.

Rezultate mai precise, inclusiv comparații între grupurile populației vaccinate și cele nevaccinate, nu au fost încă publicate ca articole științifice. Și astfel de date brute ar putea fi interpretate greșit în ceea ce privește eficacitatea vaccinului, avertizează experții.

Cu toate acestea, cercetătorii indică semne clare că vaccinul anti-Covid își arată deja efectele. Astfel, pe 15 ianuarie, profesorul Eran Segal de la Institutul Weizmann a prezentat date potrivit cărora, de la începutul vaccinării, numărul pacienților cu vârsta peste 60 de ani în stare gravă a scăzut considerabil. Înainte de începerea vaccinării în masă, aceștia constituiau 2,4 %, acum – 1, 5%. În această perioadă, aproximativ 75% dintre israelienii cu vârsta peste 60 de ani au primit primele doze de vaccinare, care, potrivit cercetătorilor de la Institutul Weizmann, au cauzat o îmbunătățire vizibilă a situației.

În pofida vaccinării în masă, cazurile de Covid-19 se mențin la nivel ridicat

Israelul se confruntă în prezent cu cel mai grav focar de coronavirus de la începutul pandemiei, estimează experții. Profesorul Jonathan Halevy, președintele Centrului medical Shaare Zedek din Ierusalim, confirmă că secțiile spitalului său de Covid-19 sunt încă pline. „Va dura încă două-trei săptămâni pentru a vedea o scădere a numărului de pacienți”, susține el. 

Totuși, întrebat de ce rata incidenței continuă să crească în condiții de carantină completă, șeful Departamentului de Boli Infecțioase de la Spitalul Sheba, profesorul Galia Rahav, a răspuns că există două motive. În primul rând, mutația britanică a coronavirusului a pătruns în Israel și se răspândește foarte repede și, în al doilea rând, actuala carantină din Israel poate fi numită cu greu carantină în sensul complet al cuvântului. „Oamenii au învățat să ocolească restricțiile”. Remarcând efectul pozitiv al vaccinării, care, împreună cu carantina, limitează creșterea incidenței, profesorul Rahav a subliniat că efectul vaccinului asupra corpului uman nu a fost încă studiat în mod corespunzător. „Până în prezent, putem spune că vaccinul este eficient împotriva mutațiilor coronavirusului, atât britanic, cât și sud-african”, susține medicul, precizând este în favoarea extinderii carantinei.

Între timp, Guvernul a prelungit lockdown-ul până pe 5 februarie

Israelul a prelungit cu 5 zile măsura izolării deoarece numărul persoanelor infectate continuă să crească, în ciuda unei campanii intense de vaccinare. Astfel, duminică, Guvernul a decis să mențină lockdown-ul până vineri vineri, 5 februarie până la ora 7:00 dimineața.

De asemenea, parlamentul israelian a votat în favoarea creșterii cuantumului amenzilor pentru nerespectarea restricțiilor sanitare. Deputații au votat în proiect de lege ce prevede dublarea cuantumului amenzilor pentru companiile și școlile care sfidează măsurile oficiale de la 5,000 la 10,000 de shekeli (2 500 euro).

Conform noilor interdicții, oamenii nu se pot deplasa la mai mult de un kilometru de casele lor. Se fac excepții pentru cei care merg la muncă, merg la vaccinare sau să-și cumpere alimente. În spații libere se pot aduna până la zece persoane, iar în spații închise – până la cinci. Această restricție se aplică și sinagogilor. De asemenea, este interzis să mergi în ospeție.

În plus, interdicția de funcționare a aeroportului Ben Gurion a fost prelungită până la miezul nopții din 7 februarie. Trecerile de frontieră terestre sunt, de asemenea, închise.

Foto: Abir Sultan/EPA / theconversation.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.