18:23:02 19.04.2024
Stiri

Dosarul Navalnîi: Franța cere Germaniei să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2

Actualitate 01.02.2021 14:13 Vizualizări937 Autor: Ziarul National
Dosarul Navalnîi: Franța cere Germaniei să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2 Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia


Franța a cerut luni Germaniei să renunțe la proiectul Nord Stream 2 din cauza arestării opozantului rus Alexei Navalnîi și a represiunii manifestațiilor în favoarea eliberării sale, scrie AFP.

„Sancțiuni am adoptat, am putea adopta altele dar trebuie să fim lucizi, nu sunt suficiente", a afirmat secretarul francez de Stat pentru Afaceri Europene Clément Beaune la postul de radio France Inter.

„Cred că opțiunea Nord Stream este o opțiune pe care ar trebui să o avem în vedere", a subliniat el, afirmând că mingea este acum în terenul germanilor. „Este o decizie germană pentru că este un gazoduct care ajunge în Germania”.

„Am afirmat întotdeauna că avem cele mai mari îndoieli legate de acest proiect", a reamintit Clément Beaune. Sunt în acest context autoritățile franceze favorabile abandonării Nord Stream 2 ? „Într-adevăr", a răspuns el.

Franța și-a exprimat rezervele legate de acest proiect și înainte de afacerea Navalnîi dar nu se pronunțase public până acum în favoarea abandonării proiectului.

Cancelarul Angela Merkel afirmase în 21 ianuarie sprijinul său pentru acest proiect, deja foarte contestat de Statele Unite.

America și mai multe țări europene, precum Polonia, sunt împotriva acestui nou gazoduct, care va dubla capacitățile Nord Stream 1, apreciind că va spori dependența Germaniei și a Uniunii Europene față de gazul rusesc.

Subiectul a revenit în discuție după otrăvirea lui Alexei Navalnîi și arestarea sa la revenirea în Rusia în 17 ianuarie, după cinci luni de convalescență. Au urmat apoi reprimarea manifestațiilor care cereau eliberarea sa.

Europenii au în vedere și adoptarea de noi sancțiuni dacă președintele rus Vladimir Putin continuă represiunea împotriva opoziției.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, urmează să se deplaseze la Moscova în 4 - 6 februarie, pentru a cere eliberarea lui Navalnîi.

Acesta a acuzat „arestări masive" și „folosirea disproporționată a forței" în timpul noilor proteste pro-Navalnîi care au avut loc duminică în Rusia. Poliția a arestat peste 5.000 de persoane și a blocat centrul mai multor orașe, printre care Moscova.

La începutul lui decembrie, lucrările pentru Nord Stream 2, un proiect de peste 9 miliarde de euro, s-au reluat în apele germane, după ce fuseseră suspendate timp de aproape un an din cauza sancțiunilor americane.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md