Lovitură de stat în Myanmar. Conducerea țării a fost arestată, iar noul președinte a fost instaurat de armata națională

myanmar-scaled

Lidera partidului Liga Naţională pentru Democraţie din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a fost arestată, astăzi, de armata națioanlă în urma loviturii de stat organizate de armata națională. Armata a declarat stare de urgenţă pe o perioadă de un an şi l-a instalat în funcţia de preşedinte pe fostul general Myint Swe.

Anunţul survine la câteva ore după ce lidera de facto din Myanmar, Aung San Suu Kyi, preşedintele Win Myint, mai mulţi demnitari guvernamentali birmani şi lideri ai unor partide mai mici au fost arestaţi de armată în timpul unor acţiuni efectuate luni dimineaţa devreme în întreaga ţară, scrie BBC.

„Acţiunile armatei sunt acţiuni care pun țara din nou sub dictatură. Le cer oamenilor să nu accepte acest lucru, să răspundă şi să protesteze din toată inima la lovitura de stat comisă de armată”, se arată într-un comunicat emis de Liga Naţională pentru Democraţie din Myanmar în numele lui Aung San Suu Kyi.

Potrivit unui jurnalist AFP, militarii au preluat luni dimineaţa controlul asupra primăriei din Yangon (cel mai mare oraş din Myanmar, capitală până în 2006). Cinci camioane militare au pătruns în incinta primăriei.

Militarii au acuzat Comisia Electorală că nu a remediat neregulile produse în timpul alegerilor legislative din noiembrie, câştigate detaşat de partidul liderei Aung San Suu Kyi. Militarii susţin că au identificat milioane de cazuri de fraudă, printre care voturi din parte a mii de alegători centenari sau minori şi au cerut publicarea listelor electorale pentru a fi verificate.

Armata denunţă de mai multe săptămâni nereguli în desfăşurarea alegerilor legislative din noiembrie. Partidul condus de câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991, Aung San Suu Kyi – criticată pe scară largă la nivel internaţional pentru modul de gestionare a crizei musulmanilor rohingya, dar care continuă să se bucure de sprijinul majorităţii populaţiei – a câştigat detașat alegerile din noiembrie, obţinând 83 % dintre cele 476 de mandate.

Aceste alegeri au fost primele după o perioadă de dictatură care s-a încheiat în anul 2011. Odată cu venirea partidului condus de Aung San Suu Kyi în țară au început să se realizeze reforme de democratice.

Temerile au crescut miercuri după ce generalul Min Aung Hlaing, cel mai puternic om din Myanmar, a declarat că în cazul în care nu se vor lua măsuri drastice în raport cu falsificările produse în noiembrie, atunci el va suspenda constituția.

Peste 12 ambasade, inclusiv cea a SUA şi Delegaţia UE, au cerut vineri Myanmarului să „adere la standardele democratice”, alăturându-se ONU prevenirii unei posibile lovituri de stat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente