Universitatea din București a primit vizita delegației oficiale a Universității de Stat din Moldova

2021.01.28 – Delegatia Rep Moldova 2 – 24

Noul rector ales al Universităţii de Stat din Moldova (USM), conf. univ. dr. Igor Şarov, a vizitat Universitatea din București în perioada 27-29 ianuarie 2021. Din delegația oficială de la Chișinău au făcut parte și prof. univ. dr. hab. Otilia Dandara, prorector cu exercitarea atribuțiilor de rector al USM, și conf. univ. dr. hab. Aurelia Hanganu, prorector USM.

În cadrul vizitei oficiale de la București, delegația Universității de Stat din Moldova a avut o serie de întrevederi cu reprezentații conducerii Universității din București, precum și ai facultăților de Litere, Drept, Istorie și Filosofie.

Agenda vizitei a inclus o întâlnire cu rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, precum și cu o parte dintre prorectorii UB – prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector Cercetare, prof. univ. dr. Laura Comănescu, prorector Programe de studii și Practica studenților; prof. univ. dr. Bogdan Ștefănescu, prorector Internaţionalizare și Publicații științifice, conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector Rețele universitare și Relații publice, și prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector Bugetare și Resurse Umane.

Vizita a urmărit stabilirea de obiective pentru colaborarea academică dintre Universitatea din București și Universitatea de Stat din Moldova, în vederea implementării de proiecte de dezvoltare comune. Astfel, apreciind înalt succesul celor două programe comune de masterat, desfășurate în prezent la Facultatea de Istorie și Filosofie a USM în baza acordului de colaborare cu UB, s-a decis inițierea unor programe de dublă diplomă noi care să le completeze pe cele existente. Absolvenții acestor programe vor putea beneficia atât de o diplomă emisă de Universitatea din București, recunoscută la nivel european, cât și de o diplomă din partea Universității de Stat din Moldova. Inițierea programelor de dublă diplomă va putea asigura în același timp deschiderea către studenții din zona Caucazului și Asiei Centrale, care vor putea să candideze pentru unul dintre locurile puse la dispoziție pentru admitere de UB și USM.

Dialogul dintre profesorul Marian Preda, rectorul UB, și conf. univ. dr. Igor Şarov, rectorul ales al USM, a vizat, printre altele, și inițierea unor programe de schimb de experiență comune, concretizate și sub forma unor școli de vară, care să ofere participanților microcredite recunoscute de ambele instituții de învățământ superior și care să ofere avantajul cunoașterii unor grupuri noi de studenți și al unor noi activități, idei și experiențe.

De asemenea, va fi discutat un acord de schimb pentru studenți, profesori și personal administrativ, prin dezvoltarea cooperării Erasmus+ deja existente, dar și prin inițierea unui acord bilateral pentru mobilități. Printre dezideratele avute în vedere se numără și o serie de colocvii pentru studenți și doctoranzi, organizate în comun de UB și USM.

La finalul reuniunii, au fost prezentate și oportunitățile oferite de aderarea USM la rețelele universitare din care UB face deja parte: UNICA – Asociația Universităților din Capitale Europene, la BSUN – Rețeaua Universităților din Marea Neagră, precum și la BUA – Asociația Universităților Balcanice.

UB – Universitatea din inima Bucureștiului

UB este considerată una dintre cele mai importante instituții de învățământ, cercetare și cultură din România, dobândind, în cei peste 150 de ani de existență, un solid prestigiu național și internațional. Universitatea din București oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile și formele de pregătire universitară: 93 de programe de licență, 208 programe de masterat, 21 de programe de doctorat, programe de reconversie profesională și de perfecționare. UB are 32.000 de studenți și peste 1.300 de cadre didactice titulare.

USM, 75 de ani de la fondare

Potrivit rapoartelor realizate de  Ranking Web of Universities în ultimii ani, USM se plasează pe pozițiile de frunte ale topului universităților din Republica Moldova, alături de Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu” și de Academia de Studii Europene din Moldova. Mai multe informații despre activitățile științifice derulate de USM, persoanele interesate pot accesa atât pe site-ul oficial, cât și pe pagina de Facebook. Universitatea de Stat din Moldova are în componență 11 facultăți și numără aproximativ 11.000 de studenți.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez. 

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente