Rezultatele proiectului PEACE (Partajare, Educație, Angajament, Cooperare, Egalitate), în cadrul campaniei Un Tată Bun

_DSC8209

Egalitatea de gen este un fenomen irealizabil pentru multe persoane din Republica Moldova. Pentru a contribui la diminuarea ratei de discriminare de gen, Fundația pentru Educația Non-Formală, prin intermediul proiectului PEACE (Partajare, Educație, Angajament, Cooperare, Egalitate) a format o echipă de 30 de multiplicatori din 17 raioane ale țării, care au devenit o resursă pentru comunitățile din regiunile: Căușeni, Glodeni, Călărași, Cantemir, Briceni, Râșcani, Florești, Ștefan-Vodă, Sângerei, Fălești, Telenești, Cahul, Soroca, Șoldănești, Dondușeni, Leova, Rezina, Drochia, Nisporeni, Ungheni, UTA Găgăuzia și Edineț. Scopul proiectului a fost realizarea a 150 de instruiri cu peste 3000 de elevi din clasele a IX-XII-a.

În perioada 30-31 ianuarie 2021, s-a desfășurat evenimentul de încheiere a proiectului, care a concluzionat și enumerat rezultatele proiectului dar și a format un context de schimb de bune practici și experiență cu privire la activitatea de multiplicator desfășurată de participanți.

Participanții au prezentat succesele dar și provocările cu care s-au confruntat pe durata desfășurării activităților în teritoriu printre care: lipsa conexiunii la internet și a dispozitivelor media, cunoștințele scăzute ale tinerilor la subiect, adaptarea programului la modul de predare online, etc. Trebuie să menționăm, că în pofida greutăților întâmpinate, scopul proiectului a fost atins, și anume au fost instruiți 3016 elevi din 165 de localități rurale ale țării.  

Pe data de 31 ianuarie a avut loc conferința de încheiere, unde au participat atât multiplicatorii, finanțatorii, partenerii proiectului, dar și prestatorii analizei sondajului.

Ana Bezărău, directorul de proiect, a prezentat despre rezultatele acestuia. Printre acestea se enumeră:

  • Realizarea unui video promoțional cu privire la egalitatea de gen în familie cu 77 000 vizualizări pe pagina de Facebook, 246 000 vizualizări la TV: ArgoTV, TV8;
  • Realizarea și distribuirea a 3 000 pliante promoționale cu privire la egalitatea de gen și centrele informaționale și de suport de pe teritoriul țării;
  • 30 de instituții publice și organizații non-guvernamentale dotate cu 30 de proiectoare performante;
  • Formarea unei echipe de 30 multiplicatori la nivel național cu privire la subiectul egalității de gen în familie și importanța tatălui în educarea copiilor;
  • Realizarea a 165 de instruiri pentru 3016 tineri (clasele 9-12) cu privire la subiectul egalității de gen în familie și importanța tatălui în educarea copiilor;
  • 22 de raioane și 165 de localități implicate în proiecte;
  • 165 de acorduri de parteneriat semnate cu 165 instituții de învățământ partenere ale proiectului, care au beneficiat de sesiuni de informare și materiale informative pentru tineri;
  • Realizarea unui sondaj cu privire la egalitatea de gen în familie realizat pe un eșantion de 3016 elevi;
  • Desfășurarea unui  concurs național de desen „Familia mea în culori” – 756 participanți;
  • 2 campanii online de promovare a egalității de gen – 6 662 vizualizări;
  • 1 grup pe Facebook de mentorat al multiplicatorilor.

De asemenea, în cadrul conferinței a fost prezentat raportului sondajului, elaborat în cadrul proiectului pe un eșantion de 3000 de elevi, care a fost prezentat în cadrul conferinței de către Veronica Ates, Research and Development Director IData. Rezultatele sondajului poate fi vizualizată pe site-ul Fundației pentru Educația Non-Formală www.fen.md .

La final de eveniment toți multiplicatorii și-au primit certificatele binemeritate dar și câte un suport pentru chei realizat din lemn, pe care este desenat logo-ul și motto-ul proiectului ACASĂ TOȚI SUNT EGALI!

Echipa de proiect aduce sincere mulțumiri Fundației Est-Europene – pentru încrederea acordată, Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO – pentru parteneriat și suport în activități dar și tuturor partenerilor proiectului și anume Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului din raioanele: Căușeni, Glodeni, Călărași, Cantemir, Briceni, Râșcani, Florești, Ștefan-Vodă, Sângerei, Fălești, Telenești, Cahul, Soroca, Șoldănești, Dondușeni, Leova, Rezina, Drochia, Nisporeni, Ungheni, Edineț și UTA Găgăuzia. Precum și instituțiilor de învățământ din cele 165 de localități rurale, care au facilitat desfășurarea activităților de instruire la subiectul „Valorificarea dimensiunii de gen în relația de cuplu”.


Proiectul PEACE (Partajare, Educație, Angajament, Cooperare, Egalitate) a fost implementat de „Fundația pentru Educația Non-Formală”, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele financiare acordate de Fundația OAK.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente