/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Grigore Karamalak, alias „Bulgaru”, a fost localizat pe un aeroport din Moscova

missing
01 februarie 2021, ora 22:00

Controversatul om de afaceri, Grigore Karamalak, alias „Bulgaru”, a fost localizat pe un aeroport din Moscova. Anterior, acesta a fost dat în căutare internațională de către autoritățile moldovene. Deși presa rusă a scris, astăzi, că Bulgaru ar fi fost reținut, avocatul acestuia a negat informația. Și șeful Interpol Moldova, Viorel Țențiu, a declarat pentru TV8 că Grigore Karamalak a fost doar localizat. El mai susține că, deși s-a făcut interpelarea necesară la Moscova, Karamalak nu poate fi extrădat, deoarece este cetățean al Federației Ruse.

SINCRON: ALEXEI FRUNZE, AVOCAT: Eu azi, la ora 8 și 15 minute, am discutat cu clientul meu. El este acasă. El se ducea la serviciu, activează și nici nu a fost în aeroport. Nu a avut deplasări și nu a fost reținut.”

Pe de altă parte, informația despre reținerea lui Karamalak a fost confirmată și de către o sursă din cadrul organelor de drept, scrie agenția TASS. În luna octombrie 2020, Ziarul de Garda scria că Grigore Karamalak rămâne în căutare internațională, iar dosarul său, care anterior a fost transmis la Moscova, a fost clasat de judecătoria Ciocana, la 11 august 2020. Avocatul acestuia susține că clientul său pledează nevinovat și că nu ar avea vreo legătură cu dosarele penale intentate pe numele său.

ALEXEI FRUNZE, AVOCAT: Cineva este cointeresat să-l murdărească. Eu pot să vă spun intențiile la omul acesta. El este un om de afaceri, lucrează în business. Să dea Domnul să avem mai mulți moldoveni să ajungă la așa nivel.”

Contactat de TV8, șeful Biroului Național Central Interpol din Moldova, Viorel Țentiu, a declarat că s-a autosesizat în baza informațiilor apărute în presa rusă.

VIOREL ȚENTIU, ȘEF, BIROUL NAȚIONAL CENTRAL INTERPOL MOLDOVA: În acest sens, au urmat demersuri către colegii din Federația Rusă. Avem și un răspuns oficial, precum că cetățeanul respectiv a fost localizat în Aeroportul Domodedovo. Dar, plecând de la premisa faptului că deține și cetățenia Federației Ruse, ultimul nu poate fi extrădat în Republica Moldova și nici nu poate fi reținut”

Șeful Biroului a mai precizat că Grigore Caramalac nu este nici reținut, nici arestat, ci doar localizat, adică a fost stabilit locul aflării sale. El a mai subliniat că, atâta timp cât Karamalak se va afla în Rusia, acesta nu va putea fi nici arestat și nici extrădat către autoritățile de la Chișinău.

VIOREL ȚENTIU, ȘEF, BIROUL NAȚIONAL CENTRAL INTERPOL MOLDOVA: El fiind și cetățean al Federației Ruse, aflându-se fizic acolo, nu va putea fi extrădat în Republica Moldova. Din momentul ce el va părăsi teritoriul Federației Ruse și se va afla pe teritoriul unui stat terț, el v-a putea fi reținut și arestat și ulterior extrădat.”

Potrivit PCCOCS, în prezent, Grigore Karamalak este învinuit în 2 cauze penale, care au fost documentate în 2016-2017. Este vorba de șantaj și tentativă de omor al fostului lider PD Vladimir Plahotniuc. Pe numele lui Karamalak a fost emis un mandat de arest pentru 30 de zile. Cele 2 dosare au fost documentate de ofițerii Direcției investigații criminale a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu procurorii PCCOCS. Potrivit procurorilor, Grigore Karamalak figurează în continuare în bazele de date ca fiind anunțat în căutare internațională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram