Tehnica non-invazivă care poate revoluționa felul în care descoperim boli

Un nou implant neuronal poate fi operat și încărcat fără fir, permițând oamenilor de știință să controleze creierul șoarecilor de laborator de departe și în condiții mai naturale. Aceasta ar fi cea mai inovativă tehnică neinvazivă de a face experimente pe șoareci în laborator.

Foto: playtech.ro

O echipă de cercetători din Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) a reușit să reprogrameze comportamentul șobolanilor de laborator folosind o aplicație smartphone pentru „controlul creierului în timp real”, așa cum o exprimă un comunicat de presă al universității.

Pentru că implantul poate fi încărcat de la distanță, animalele de laborator – și, în cele din urmă, pacienții umani – nu ar mai avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a înlocui bateriile moarte sau un hardware voluminos, extern, pentru a-și alimenta implanturile, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Nature Communications.

Acest dispozitiv puternic elimină necesitatea unor intervenții chirurgicale suplimentare dureroase pentru a înlocui o baterie epuizată în implant, permițând neuromodularea cronică fără sudură”, a declarat cercetătorul KAIST și autorul principal Jae-Woong Jeong în comunicatul de presă.

Reducerea numărului de intervenții chirurgicale invazive asociate implanturilor este un lucru inovativ, iar implantul fără fir poate îmbunătăți și calitatea cercetării pe animale. Fără comenzi wireless sau încărcare, animalele trebuiau conectate la surse de alimentare sau la alte dispozitive electronice cu legături invazive și restrictive. Eliminarea acestora le permite animalelor să se comporte așa cum ar face-o în mod normal.

În cazul acestui test special, oamenii de știință KAIST au folosit implantul pentru a bloca comportamentele asociate cocainei la șobolani pe care tocmai îi injectaseră cu drogul. Oamenii de știință cred că tehnologia de bază ar putea fi utilizată în tot felul de implanturi și dispozitive medicale, citează playtech.ro.

Credem că aceeași tehnologie de bază poate fi aplicată diferitelor tipuri de implanturi, inclusiv stimulatoare cerebrale profunde și stimulatoare cardiace și gastrice”, a spus Jeong în comunicat, „pentru a reduce sarcina grea asupra pacienților pentru utilizarea pe termen lung în organism”.


Pub