(video) Protest la Bălți. Câteva zeci de persoane au ieșit în stradă să ceară „aducerea limbii ruse înapoi”

protest

Pe 31 ianuarie, susținătorii și membrii Partidului Socialiștilor (PSRM) s-au adunat în centrul orașului Bălți pentru un miting „în apărarea limbii ruse”. Participanții la acțiune au venit cu postere cu cuvintele: „Aduceți înapoi limba rusă!”, „Mâinile de pe limbă”, transmite newsmaker.md.

Acțiunile de protest au fost anunțate anterior de liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea privind statutul limbii ruse. Câteva zeci de persoane s-au adunat în centrul orașului Bălți, cerând returnarea limbii ruse. Oamenii scandează: „Fără discriminare”, „Pentru limba rusă”, „CC, nu ai dreptate”.

Acțiunea de protest a fost organizată de Partidul Socialist. În fruntea coloanei de protestatari care se deplasează prin centrul orașului Bălți se află deputații PSRM Alexandru Usatîi și Alexandru Nesterovschi.

„Curtea Constituțională a luat decizia de a împărți societatea. Limba de stat a Moldovei a fost și rămâne moldovenească, iar limba comunicării interetnice va rămâne pentru totdeauna rusa”, au spus participanții la miting.

Amintim că Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost elaborat de socialiștii Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi.

Legea votată în grabă în ultima ședință a parlamentului din anul 2020 prevedea că organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea. Pentru actele prezentate în alte limbi, se anexează traducerea în limba de stat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente