Cum o duc artiștii în timpul pandemiei. Ce inițiative de susținere a artiștilor există în lume și cum luptă pentru existență cei autohtoni

sală de concert
Foto: bloomberg.com

Starea de urgență, apărută în întreaga lume odată cu apariția pandemiei, a anulat evenimentele, a lăsat goale sălile de teatru și concerte și i-au făcut pe artiștii independenți să se simtă invizibili.

De aproape un an, întreaga lume luptă cu pandemia de coronavirus, fiind nevoită să se conformeze noilor reguli și restricții. Acest lucru a venit la braț cu schimbări în toate segmentele societății, afectând în mod deosebit economia mondială. Mulți oameni și-au pierdut locul de muncă, unii au reușit să își adapteze jobul în mediul online pentru a își putea continua munca, iar alții nu au avut posibilitatea de a o face.

Într-o astfel de situație s-a pomenit și o bună parte dintre artiștii independenți. Deși situația dată este asemănătoare pentru toți artiștii independenți din lume, fiecare guvern a gestionat-o în mod diferit.

Cum luptă artiștii locali

În contextul faptului că mai bine de jumătate de an au supraviețuit fără surse de venit, oamenii artei au ieșit în stradă. Nemulțumiți de faptul că nu li se permite să își reia activitatea din cauza pandemiei, pe 16 iulie, Piața Marii Adunări Naționale a fost luată cu asalt.

Totul pentru a fi auziți și a avea posibilitatea de a se așeza la masa de negocieri cu cei din executiv, pentru a găsi soluții, care să le permită să-și desfășoare activitatea. Nimeni de la guvern, însă, nu a ieșit să discute cu protestatarii.

NewsMaker.mdMai târziu, după alte revolte publice, apărute în urma deciziei de a menține instituțiile teatrale deschise din 27 noiembrie, a fost adoptată o nouă hotărâre. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, declarase: „Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău permite redeschiderea teatrelor”.

Conform lui Ceban, decizia a fost luat în urma mai multor scrisori venite din partea actorilor care rugau disperați să își reia munca.

Totuși, mulți dintre artiștii independenți și organizații artistice private din Republica Moldova sunt nevoiți să trăiască în incertitudine și așteptare fiind lipsiți de suport. Mai mult, ei continuau să-și plătească impozitele la stat pentru arenda spațiilor pe care nu aveau dreptul să le utilizeze.

„Am tăcut aproape 10 luni și am avut răbdare. Am fost bună și respectuoasă mai mult de 10 ani. Nu am înaintat reproșuri și nu am comentat protestând. Am solicitat susținere, doar atât. Am achitat impozite. Am activat pe cont propriu și pe talentul unei echipe, în numele acestei țări, a culturii și devotamentului pentru oamenii pe care îi iubesc și care ne împărtășesc iubire.

Toleranța, cu care am trecut primul val al pandemiei cu cortina închisă, a fost una plină de înțelegere și solidaritate, în numele vieții. Însă către sfârșitul lui 2020, așa cum e la modă să se spună, am simțit că vreau să plec, că unicul motiv important pentru care trăiesc aici, în Republica Moldova, e mama și tata”, spune Daniela Burlaca, actrița și regizoarea Teatrului Geneza Art, într-o confesiune.

Ce spun autoritățile

Pentru a vedea poziția și părerea reprezentanților instituțiilor publice culturale în raport cu situația din țară la acest capitol, am discutat cu Valentina Volontir, șefă a Direcției Cultură a municipiului Chișinău.
Iată ce a declarat în legătură cu lipsa inițiativelor de susținere a artiștilor independenți și a scutirii de impozite pentru organizațiile culturale private: „Noi ne subordonăm nemijlocit administrației publice locale a Primăriei municipiului Chișinău și avem planul de activități aprobat prin Consiliul Municipal Chișinău. Intuiesc că ar trebui să se creeze o inițiativă a artiștilor și a instituțiilor cu statut privat, să se unească pentru a înainta aceste solicitări. E bine când ei singuri se identifică la nivel național, dar dacă aceste momente nu sunt puse în discuție, trebuie să fie provocată abordarea subiectul respectiv.

Nu pot să mă expun de ce nu au fost acordate aceste scutiri de impozite, așa cum s-a făcut cel puțin parțial în agricultură. Noi nu putem să răspundem pentru deciziile de guvern sau minister. În ceea ce ține de fonduri, eu, ca funcționar public, nu pot să inițiez crearea de asemenea fonduri. Acest lucru, însă, poate să îl facă orice artist. Prin decizia consiliului municipal din data de 30 decembrie 2020, este alocată o sumă pentru proiectele culturale la care are acces oricine. Astfel, dacă se înaintează un proiect de valoare, atunci primăria oferă ajutor pentru realizarea lui, dar nu și pentru întreținerea artiștilor”.

De asemenea, din cauza rigorilor pandemiei, multe evenimente, planificate în bugetul sectorului cultural al municipalității, nu au putut fi realizate. Astfel, sursele financiare au fost redirecționate și adaptate situației.

„La nivel de municipalitate, noi încercăm să creăm condițiile necesare pentru desfășurarea a repetițiilor și a activităților pentru artiștii cu sediul de desfășurare din cadrul blocului administrativ din strada București 68. Din acele economii din buget pe care le-am avut, am procurat laptopuri pentru formațiile artistice cu titlul de colectiv model pentru ca ei să își poată asigura continuitatea în activitate și interacțiunea cu ascultătorii prin prisma masterclass-urilor și a activităților online. Acest capitol mai urmează a fi completat, deoarece partea tehnică mai are nevoie de multe investiții. De asemenea, toți  artiștii angajați au fost salarizați conform legislației.”

De asemenea, de Ziua Culturii, a fost organizată decernarea colectivelor artistice cu diplome de merit și premii bănești.

În luna octombrie, Direcția Cultură a lansat pe pagina web primirea cererilor proiectelor culturale din partea celor interesați de faptul ca aceste proiecte să fie aprobate și incluse în planul de acțiuni a manifestărilor culturale din municipiu.

Doamna Volontir, însă, susține că în prima etapă au fost înregistrați foarte puțini participanți, iar ulterior, perioada de înscriere a fost prelungită.

Drept opinie personală în legătură cu redeschiderea instituțiilor culturale, Valentina Volontir a declarat: „Comisia Națională a elaborat hotărârea care a permis deschiderea teatrelor, dar nu și a instituțiilor concertistice care sunt într-o situație foarte gravă, deoarece deja de aproape un an artiștii nu activează. Și ei trebuie să își întrețină familiile și trebuie de gândit la acest capitol”.

Inițiative de susținere a artiștilor în lume

The New York Times

# Franța

Președintele francez, Emmanuel Macron, a fost unul dintre primii lideri mondiali care a acționat pentru a susține lucrătorii din domeniile artistice. În Franța, exista deja un sistem de șomaj special pentru artiștii independenți, care recunoștea sezonalitatea acestei sfere de activitate și susținea financiar artiștii în perioadele de rezistență.

Totuși, în luna mai, a fost luată decizia de a oferi asigurări guvernamentale pentru sectoarele afectate grav de sistarea activității pe timpul pandemiei.
Astfel, au fost alocate 3,7 miliarde de dolari, împreună cu alte fonduri suplimentare de urgență, precum și investiții la nivel local pentru artiștii independenți și proprietarii afacerilor mici.

# Germania

Viața culturală din Germania a fost întotdeauna subvenționată, motiv din care multe instituții culturale au fost practic izolate de impactul pandemiei. Cu toate astea, în iunie, guvernul a anunțat alocarea a 1,2 miliarde de dolari pentru reluarea vieții culturale, inclusiv alte fonduri direcționate către proiectele de modernizare a sistemelor de ventilație din instituțiile culturale.

Ministerul Finanțelor din Germania, însă, a declarat că intenționează să lanseze încă două noi fonduri: unul pentru a plăti un bonus organizațiilor culturale mai mici (cele care implică sub câteva sute de persoane), astfel încât acestea să poată funcționa eficient și în contextul izolării sociale, și altul pentru a oferi asigurări evenimentelor mari pentru atenuarea riscului de anulare a acestora.

# Marea Britanie

În luna iulie, guvernul britanic a anunțat decizia de a repartiza suma de aproximativ 2,1 miliarde de dolari pentru sectorul cultural. În decembrie, mai multe instituții majore, precum National Theatre și Royal Shakespeare Company, au primit împrumuturi pe termen lung.

Chiar și cu aportul conducerii, doar în segmentul muzeelor britanice au fost înregistrate peste 4 000 de concedieri temporare.

# SUA

În luna decembrie a anului 2020, angajații teatrelor și a sălilor de muzică din Statele Unite ale Americii au respirat ușurați. Congresul a adoptat un pachet de ajutor pentru perioada pandemiei, care a oferit 15 miliarde de dolari pentru susținerea instituțiilor culturale.

Această decizie a fost luată de autoritățile americane după mai mult de șase luni de la seria de măsuri similare întreprinse de alte țări cu scopul de a amortiza tensiunea creată de pandemie în raport cu artiștii.

#Polonia

Ajutorul european cultural nu a fost alocat fără controverse. În noiembrie, Polonia a anunțat beneficiarii unui proiect de 100 de milioane de dolari menite să compenseze pierderile financiare a companiilor de muzică, teatru și dans. Decizia a fost imediat atacată și acuzată de faptul că sursele au fost alocate celor „faimoși și bogați”. Deși în urma nenumăratelor plângeri, Ministrul Culturii a revizuit decizia, guvernul a apărat-o, acceptând doar niște modificări nesemnificative.

# România

În România, statul nu a luat decizii în favoarea susținerii financiare pentru artiști. Cel puțin aceștia au fost scutiți de obligațiunea de a plăti impozite la stat, dar acest lucru nu le poate asigura existența. În acest sens, peste 90 de artiști români au solicitat printr-o scrisoare deschisă premierului, includerea artiștilor în schema de ajutor de stat destinată sprijinirii sectorului cultural.

Totuși, în ajutorul artiștilor independenți din România a venit un proiect organizat de BRD Group Société Générale în parteneriat cu Fundația9. Fondul urma să ofere finanțări totale de 365 000 de lei (circa 74 800 de euro).

Cum putem susține artiștii?

tpr.org

Luând în calcul aspectele situației actuale, cert este că artiștii, cu a căror muzică, filme și cărți ne petrecem izolarea, au nevoie de mai mult ajutor și de mai multă implicare decât de obicei.

Iată câteva sugestii despre cum se poate contribui la susținerea artiștilor.

# Participați la evenimentele online.
Vânzarea operelor de artă nu este unicul venit al artiștilor, îndeosebi al celor autohtoni. Mulți dintre ei organizează evenimente, cursuri și ateliere online la care puteți participa.

# Distribuiți artă, resurse și strângeri de fonduri.
Pe lângă faptul că puteți promova un artist printr-un simplu share, mai puteți răspândi și oportunități și fonduri care ar putea să le fie de folos.

# Cumpărați artă online.

# Donați artiștilor, organizațiilor din care fac parte sau fondurilor.

# Mergeți la evenimentele organizate în format fizic, respectând toate măsurile de protecție.

# Nu în ultimul rând, oferiți artiștilor sprijin moral, fie printr-un mesaj de încurajare, fie prin oricare alte metode.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente