VIDEO // Protest masiv în 142 de orașe din Rusia pentru eliberarea din detenție a lui Aleksei Navalnâi. Peste 3000 de persoane reținute

Cornelia Cozonac
31/01/2021
Captură de pe video

Noi proteste masive au avut loc duminică în peste 140 de orașe din Rusia. Susținătorii lui Aleksei Navalnîi, un opozant periculos pentru Kremlin,  cer eliberarea politicianului, care se află în arest din 17 ianuarie. Aceasta este a doua acțiune de protest de acest gen, după ce și duminica trecută au avut loc proteste. Poliția a arestat peste 3000 de protestatari. Printre cei reținuți sunt și jurnaliști, care reflectau evenimentele.  

Protestul a început în Orientul Îndepărtat și Siberia. La Moscova, protestatarii s-au adunat în piața Lubianka din fața sediului Serviciului Federal de Securitate (FSB), iar la Sankt Petersburg - pe Nevskii Prospekt. Autoritățile au declarat mitingurile ilegale și au efectuat rețineri printre protestatari. 

Printre cei reținuți este,  din nou, soția lui Alexei Navalnîi. Mulți dintre colaboratorii lui Navalnîi, printre care și fratele său, au fost deja puși în arest preventiv sau reținuți pentru că au  chemat lumea la manifestații, „încălcând astfel restricțiile sanitare” impuse de pandemia de coronavirus. De fapt, aceste rețineri fac parte din măsurile pe care autoritățile ruse le întreprind pentru a zădărnici protestele susținătorilor lui Navalnîi. Înainte de mitingul în sprijinul liderului opoziției Alexei Navalnîi, autoritățile au blocat efectiv centrul Moscovei. Stațiile de metrou, magazinele și unitățile de catering sunt închise, traficul pietonal este limitat, iar străzile sunt controlate de poliție.

 

Alexei Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie, pe aeroport, când revenea în Rusia din Germania, unde a fost spitalizat pentru tratament, după ce a fost otrăvit cu Noviciok. O instanță din Rusia a decis ca el să fie menținut în închisoare timp de 30 de zile. Autorităţile ruse au comunicat că Navalnîi ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014, lucru pe care politicianul îl neagă. 

La o zi după ce a fost arestat, Fundația sa anticorupție a publicat un reportaj despre „palatul lui Putin”: o construcție imensă la malul Mării Negre, în valoare de peste un miliard de dolari. Presa scrie că filmul a fost văzut în primele zile de peste 100 de milioane de ori.

Procesul lui Navalnîi începe pe 2 februarie: este acuzat că ar fi încălcat condițiile unei condamnări din 2014, la 3 ani și jumătate închisoare cu suspendarea pedepsei, pentru corupție – un dosar pe care Curtea Europeană de Justiție l-a calificat drept arbitrar și lipsit de probe reale. 

Cornelia Cozonac
31/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii