Încă 2654 de angajați care s-au infectat cu Covid la locul de muncă vor primi indemnizația de 16 mii lei

Cornelia Cozonac
31/01/2021

Încă 2654 de angajați ai serviciilor publice care s-au infectat cu Covid-19 la locul de muncă vor primi indemnizația unică de 16 mii de lei, alocată de stat. Dintre aceștia, cea mai mare parte - 1685, sunt angajați ai sistemului sanitar, iar 969 sunt salariați din domeniile apărării, justiției, securității statului și altor autorități și instituții. 

Ministerul Finanțelor a anunțat că va aloca în acest sens suma de 41,02 milioane lei din Fondul de intervenție al Guvernului. Autoritățile publice, în calitate de beneficiari ai mijloacelor financiare alocate, poartă responsabilitate pentru datele prezentate și vor întocmi, în modul stabilit, documentele necesare pentru finanțarea cheltuielilor respective prin intermediul instituțiilor în care persoanele activează.

Doar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale face publice datele despre numărul de angajați infectați cu Covid din sistem. Pâna acum, în 11 luni de pandemie, s-au infectat cu Covid-19 ,  

Numărul mare de infectați în domeniul medical denotă vulnerabilitatea sistemului în fața pandemiei. Un documentar al Centrului de Investigații Jurnalistice arată că insecuritatea la locul de muncă, lipsa echipamentelor de protecție de bună calitate, testarea tardivă, stresul, dar și sarcina mult prea mare de muncă sunt printre sursele de încălcare a drepturilor de care ar trebui să beneficieze personalul medical. ​Pe lângă faptul că trebuie să facă față situației generate de pandemie, angajații din sistemul sanitar mai sunt nevoiți să-și caute dreptatea, din cauză că li se încalcă drepturile la locul de muncp, la viața, la sănătate:

   

Cornelia Cozonac
31/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii