/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Cum răspund chișinăuienii când sunt întrebați dacă se vor vaccina împotriva COVID-19

missing
31 ianuarie 2021, ora 20:47

Este oficial! Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Anunțul a fost făcut aseară de către Ministerul Sănătății. Într-un comunicat de presă, instituția precizează că este vorba de peste 24 de mii de doze de vaccin produs de compania Pfizer și încă peste 26o de mii de vaccinuri produse de Oxford. Conform planului aprobat de Ministerul Sănătății, în primul rând vor fi vaccinați lucrătorii medicali.

După luni la rând de așteptare, Ministerul Sănății a recepționat, ieri, confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX. Astfel, în țara noastră vor ajunge 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Vaccinul produs de Pfizer va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, întrucât are nevoie de condiții speciale de păstrare. Autoritățile precizează că atunci când va fi distribuit în teritoriu va trebui să fie administrat rapid întrucât, la temperatura de +8°C, el poate fi păstrat  doar câteva zile. Conform studiilor clinice, acesta este unul dintre cele mai eficiente vaccinuri, având o rată de eficacitate de 95 la sută.

SPECIFICUL VACCINULUI PFIZER/BIONTECH

EFICACITATE – CCA 95%

DOZE ADMINISTRATE – 2 DOZE, LA INTERVAL DE 21 DE ZILE

STOCARE TERMEN LUNG – -80°C

STOCARE LA +2-+8°C – 5 ZILE

Sursa: OMS

Iar vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C, ceea ce va ușura esențial distribuirea lui. În schimb, studiile clinice au arătat o eficacitate mai scăzută în acest caz. Unele țări din Europa au declarat că din această cauză, îl vor oferi doar persoanelor de până la 64 de ani, întrucât ar exista puține date despre cum ar afecta persoanele în vârstă.

SPECIFICUL VACCINULUI OXFORD/ASTRAZENECA

EFICACITATE – CCA 62-90%

DOZE ADMINISTRATE – 2 DOZE, LA INTERVAL DE 28 DE ZILE

STOCARE TERMEN LUNG – +2°C +8°C

Sursa: OMS

Oamenii cu care am discutat în stradă au păreri împărțite privind vaccinarea. Unii spun că abia așteaptă să vină vaccinul salvator.

„Vaccinarea este obligatorie, oamenii de știință au găsit ac de cojoc, dar noi să nu ne vaccinăm? Asta e prostie”.

„Sunt înconjurat de oameni dragi și nu aș vrea să molipsesc pe cineva. -Adică pentru securitatea celor din jur? -Desigur”.

Iar alții recunosc că încă nu sunt siguri că se vor vaccina, întrucât nu au încredere în preparat.

„Doar cu cel rusesc. -De ce? -Am mai multă încredere în el”.

„Eu nu știu în ce perioadă de timp a fost făcut el, dar foarte puțin timp a trecut. Nu cred că așa vaccin se face atât de rapid”.

De menționat că atât preparatele Pfizer/BioNTech, cât și cele produse de Oxford/AstraZeneca au fost autorizate pentru administrare la nivelul Uniunii Europene. Pe lângă acestea, Republica Moldova ar urma să beneficieze și de o donație de vaccinuri din partea României, promise de președintele Klaus Iohannis acum mai bine de o lună în urmă, în timpul vizitei sale la Chișinău.

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTELE ROMÂNIEI: „Susținerea procesului de vaccinare a cetățenilor RM ărin furnizarea a 200 de mii de doze de vaccin”.

ALEXEI CEBAN, REPREZENTANT ANSP: „Vaccinul va putea ajunge în Moldova doar după semnarea acordurilor bilaterale. Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile necesare pentru recepționarea acestui lot și deja suntem în așteptarea răspunsurilor de la Uniunea Europeană și României.”

La începutul lui ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, și conducerea Ministerului Sănătății anunța că, până la finele lunii, în țară vor ajunge primele vaccinuri împotriva Covid 19, astfel încât, începând cu februarie, să se înceapă procesul de imunizare, lucru care nu s-a mai adeverit. Republica Moldova este a 18-a țară selectată de platforma COVAX pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19. Astfel, ar urma să fie recepționate suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră ar putea procura, prin intermediul platfomei COVAX, vaccinuri la un preț preferențial. Conform planului de imunizare al autoritățile, vaccinarea va avea loc în trei etape. Mai întâi va fi imunizat personalul medical, după care bătrânii, persoanele boli cronice și cele din categoria de risc, inclusiv funcționarii care asigură ordinea publică, cei de la penitenciare, de la educație și lucrătorii serviciilor sociale. Iar la ultima etapă, când vaccinul nu va mai fi o raritate, urmează vaccinarea populației generale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram