Patru moldoveni și un ucrainean, depistați cu acte false la frontieră

Cinci acte oficiale, cu semne de contrafacere, au fost depistate la controlul trecerii frontierei de stat. Sunt documentați patru moldoveni și un cetățean al Ucrainei.

Foto: www.border.gov.md

În punctul de trecere a frontierei Cahul, pe sensul de ieșire din țară, a fost supus controlului amănunțit pasagerii unui microbuz, înmatriculat în Moldova, ce efectua curse ocazionale în Europa. Ca urmare, în husa telefonului personal al unui pasager – un locuitor al or. Ceadâr- Lunga, polițiștii de frontieră au descoperit un permis de conducere, care ar fi eliberat din numele autorităților Republicii Moldova, cu semne vădite de falsificare. Fiind audiat pe caz, tânărul de 28 de ani a comunicat că și-ar fi perfectat actul printr-o persoană intermediară, contra sumei de 150 de euro, pe care a identificat-o pe rețelele de socializare.

În punctul de trecere a frontierei Otaci, pentru autorizarea ieșirii din țară s-a prezentat un cetățean al Ucrainei, la volanul unui autovehicul înmatriculat în Spania. În timpul verificării actelor personale, dar și cele pentru mijlocul de transport, polițiștii de frontieră au stabilit că revizia tehnică este contrafăcută. La cele depistate, șoferul a recunoscut că personal a confecționat-o. În acest sens, mașina a fost plasată pe teritoriul SPF Otaci, până la elucidarea circumstanțelor și prezentarea actelor veridice.

În punctul de trecere a frontierei Leușeni, polițiștii de frontieră au identificat doi șoferi cu permisele de conducere falsificate. În primul caz, un tânăr chișinăuian s-a prezentat la intrarea în Republica Moldova. Acesta conducea un BMW 525D, cu numere de înmatriculare românești. Cercetarea amănunțită a permisului de conducere moldovenesc, polițiștii de frontieră au constatat că actul nu corespunde unuia autentic. Tânărul a declarat că deține permisul încă din anul 2016 și că l-a perfectat cu ajutorul unei persoane terțe. În cel de-al doilea incident, șoferul unui Audi Q5, înmatriculat în Germania s-a prezentat pe direcția ieșire din țară. La controlul trecereii frontierei de stat a înmânat permisul de conducere, care ar fi emis de autoritățile cehe. Cercetarea suplimentară cu tehnica specială, polițiștii de frontieră au depistat că permisul este falsificat. Șoferul – moldovean din or. Glodeni, a justificat că în Germania a apelat la un intermediar pentru a-și perfecta permisul, achitând pentru serviciile acestuia – în jurul a 850 de euro. În ambele cazuri, persoanele și-au continuat călătoriile în calitate de pasageri.

Încheie șirul ilegalităților un conațional care deținea asupra sa o carte de identitate românească falsificată. În punctul de trecere a frontierei Sculeni, în calitate de pasager al rutei „Moldova-Italia” a fost identificat cetățeanul moldovean de 34 de ani, domiciliat în s.Butor, r-nul Grigoriopol. Ca rezultat al controlului suplimentar, în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au depistat în portmoneul personal o carte de identitate, emisă de autoritățile române pe numele pasagerului. Din cercetările primare s-a dovedit că actul este falsificat. La audieri, bărbatul a declarat că în Federația Rusă a intrat în posesia buletinului românesc, după ce a achitat 5 mii de ruble.

Toate actele cu indici de falsificare au fost ridicate și transmise spre expertiză. Polițiștii de frontieră continuă cercetările sub aspectul de comitere a infracțiunii prevăzute de art.361 CP al RM.


Pub