Nume
Parola
Vizualizări: 2235
Emil Drăghici: „UE trebuie să cunoască despre deschiderea comunităților locale din Republica Moldova pentru spațiul european"
30 Ianuarie 2021 — În cadrul reuniunii grupului politic Alianța Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR), la inițiativa președintelui Asociației Comunelor din România (ACoR), primar de Vulcana Băi, județul Dâmbovița Emil Drăghici, a ținut un discurs și președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Tatiana Badan. Nu este pentru prima dată când grație susținerii asociațiilor autorităților locale din România în cadrul instituțiilor europene este auzită și vocea autorităților locale din Republica Moldova.
De ce ați considerat necesar ca președintele CALM să participe și să prezinte interesele autorităților locale din Republica Moldova în cadrul acestei reuniuni?
Emil Drăghici: Este o poziție asumată în calitate de copreședinte al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova dar și o obligație morală. Oare nu este normal ca eu, cel care particip într-o structură europeană să acord posibilitatea deschiderii APL din Republica Moldova către colegii din cuprinsul Uniunii Europene? Cred că orice om întreg va spune da. Și în continuare voi face tot ce depinde de mine ca președintele CALM să aibă intervenții și în cadrul altor grupuri politice.
La ce rezultate ar trebui să ne așteptăm în urma acestor luări de poziție?
Emil Drăghici: Rezultatele sunt foarte concludente. În primul rând trebuie să se cunoască despre deschiderea comunităților locale din Republica Moldova pentru spațiul european, deoarece încă foarte mulți cred că voi nu vă doriți această integrare europeană. Prin discursul Dnei Tatiana Badan le spunem acestora că cetățenii din Republica Moldova își doresc să împărtășească valorile europene. Trebuie însă să înțelegem că aceasta nu este o chestiune de azi pe mâine, ci una pentru ani de zile în vederea consolidării structurilor de reprezentare a autorităților locale din Republica Moldova în cadrul organismelor europene.
Președintele CALM a vorbit despre mai multe programe, mai multe finanțări directe către APL din RM. Cât de reale sunt aceste deziderate?
Emil Drăghici: Sunt absolut reale, doar că trebuie să găsim căile de a determina ca dezideratele CALM să se transforme în realități.
În a doua jumătate a acestui an s-ar putea ca la Sibiu să aibă loc un eveniment al ACoR și CALM ...
Emil Drăghici: Sper să scăpăm până atunci de beleaua aceasta de pandemie și să avem posibilitatea de a organiza astfel de manifestări. Vrem să avem reuniunea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova și așa cum am propus câțiva ani în urmă, gazda va fi Sibiul.
La 1 februarie este marcată Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală. Ce mesaj aveți pentru colegii Dvs. de la est de Prut?
Emil Drăghici: Să știe că în vestul Republicii Moldova există țara prietenă și soră unde autoritățile locale susțin pe deplin demersurile autorităților locale din Republica Moldova.
Vă mulțumim!
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă