Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

30 Ian. 2021 / 18:00

Anul 2020, record la capitolul transferuri băneşti oficiale de la moldovenii de peste hotare

Anul 2020 a fost un an record la capitolul transferuri băneşti oficiale în ţara noastră făcute de moldovenii aflaţi la muncă peste hotare. Valoarea banilor ajunşi în Moldova prin bănci a fost de aproape 1,5 miliarde de dolari, cel mai mare volum înregistrat în ultimii şase ani. În acelaşi timp, datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) arată că valoarea totală a remitenţelor ajunse în ţară, inclusiv pe căi neoficiale, în 2020 a fost mai mică cu aproape 400 de milioane de dolari, comparativ cu anul 2019. Unii experţi susţin că diminuarea a fost influenţată de criza pandemică, relatează Mesager.

Potrivit experţilor economici, anul trecut este anul cu cele mai multe transferuri bancare din străinătate. Statisticele arată că, în 2020, volumul transferurilor nete de valută în favoarea persoanelor fizice a ajuns la 1 miliard 480 de milioane de dolari. În ultimii şase ani volumul acestora nu depăşiseră suma de 1,2 miliarde de dolari. Totuşi, transferurile oficiale nu reprezintă toată suma de bani care vine în ţară, mai spun experţii. La cifra oficială ar mai trebui adăugate anual câteva sute de milioane de dolari, bani ajunşi în Republica Moldova pe căi neoficiale.

„Este foarte greu să estimăm volumul real al banilor care vin în ţară. Un fenomen cu certitudine s-a întâmplat din cauză că cetăţenii nu au putut circula în Moldova, din cauză că au fost închise hotarele, volumul de bani transferaţi oficial a crescut comparativ cu cel neoficial. Oamenii în 2020 au preferat să transfere banii oficial, este legat de pandemie, dar cred totuşi că este legat şi de faptul că în ultimul timp costurile de a aduce banii acasă s-au redus şi oamenii nu mai văd necesitatea să rişte cu ducerea banilor tradiţional cum se întâmpla înainte prin buzunare. Noi anual avem cinci-şase-şapte sute de milioane de dolari aduşi în ţară pe căi neoficiale”, a menţionat expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.

În acelaşi timp, mulţi oameni spun că în 2020 au primit mai puţini bani de la rudele din străinătate. Dacă anterior, de multe ori sumele ajugeau la ei cu microbuze de pe rutele internaţionale sau banii erau aduşi de cunoscuţi şi prieteni, anul trecut majoritatea banilor i-au primit prin bănci.

Potrivit datelor oficiale, cele mai multe transferuri în anul 2020 au venit din Israel. Această ţară este urmată de Italia şi Germania. Totodată, datele BNM arată că în 2020 nivelul inflaţiei a fost sub 1%, constituind unul dintre cele mai joase din ultimii ani.

Datele BNM arată că remintenţele constituie practic o cifră stabilă în ultimii ani, fiind de 150-180 de milioane de dolari, lunar. În 2019, suma totală a remitenţelor a constituit aproape un miliard 900 de milioane de dolari.

Comentarii