image
Sursa foto: OSCE

Ambasadorul Thomas Mayr-Harting și-a încheiat vizita în RM; Pe agendă - statutul special al regiunii transnistrene

Procesul de reglementare transnistreană, pe parcursul anilor 2019-2020, nu a avansat atât de rapid cum s-a dorit. În 2019, la Bratislava a avut loc o întrevedere în formatul 5+2, care nu s-a încheiat cu adoptarea unei declarații, iar în 2020, procesul a fost blocat de pandemia COVID-19 și de evenimentele de pe scena politică din Republica Moldova.

Chiar și așa, există determinare din partea părților să se implice mai departe pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor și pentru întreprinderea măsurilor de consolidare a încrederii pe ambele maluri ale Nistrului. Declarațiile au fost făcute de reprezentantului special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Suediei pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul vizitei în Republica Moldova, transmite IPN.

Reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE a menționat că în Republica Moldova a avut întrevederi cu conducerea de vârf, cu reprezentanții partidelor politice, dar și cu reprezentanții Tiraspolului, cu mediatorii și observatorii în procesul 5+2. Vizita s-a desfășurat într-un context în care au loc anumite îmbunătățiri. Oficialul se bucură că a fost reluat dialogul dintre reprezentanții politici, au fost reluate ședințele grupurilor de lucru, care nu s-au reunit o perioadă îndelungată, după ce Tiraspolul a instituit un șir de posturi de controlilegale sub pretextul pnademiei.

Faptul că există determinare pentru implicare și întreprinderea măsurilor întărește convingerea că pe parcursul acestui an se va reuși înregistrarea progreselor, a spus oficialul. Thomas Mayr-Harting a mai precizat că își dă seama că procesele politice interne continuă, dar contează ca părțile să conștientizeze importanța acestui subiect. „Părțile pot conta pe angajamentul meu și pe angajamentul președinției suedeze în exercițiu. Eu consideră că președinția Suediei va acorda atenție sporită acestui subiect”, a remarcat oficialul. Acesta a adăugat că obiectivul acestui proces este atingerea unei soluții care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

Expertul în problematica transnistreană, Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, a declarat pentru Radio Chișinău, că afirmațiile reprezentantului special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, sunt mult prea optimiste.

„Dacă citim atent comunicatul de presă al Biroului de Reintegrare, vedem că acesta spune că va lansa discuții pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea politică, în cadrul căreia se va discuta statutul politic al regiunii transnistrene în Republica Moldova. Pe mine acest lucru m-a mirat foarte mult, cu atât mai mult că reprezentanții regiunii separatiste au declarat că subiectele care vor fi propuse în formatele de negocieri, vor fi unele practice, așa cum spun ei și nu lozinci, așa cum califică ei propunerile Chișinăului din așa-zisul „coș trei”. Krasnoselski intră într-un an electoral, deci eu nu exclud faptul că vrea să-și creeze o imagine de persoană care discută subiecte foarte serioase”, a spus Ion Leahu. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: